Isus ar fi spus : Sufletul e totul. Marx a spus : Totul e capitalul. Freu a spus : Totul este sexul. Iar Einstein a spus, la randul lui : Totul este relativ.
Chiar asa.
Jay Maisel, mare fotograf din NY, a lucrat ani de zile pe diapozitiv. Era celebru pentru ca arunca clisee. 90% nu erau considerate de el destul de bune.
La lazile lui de gunoi veneau oameni, care se bateau pe acele rebuturi. Pe care apoi le vindeau la turisti. Pentru multi, rebuturile lui Maisel erau printre cele mai bune poze vazute cu NY. Totul este atat de relativ.
Iata aici 10 idei-ghid pentru colectionarii de arta :
http://www.artnet.com/magazineus/news/artnetnews/artnetnews10-18-05.asp
Reproduc cateva in limba romana :
1. Apreciaza cu ochii si cu mintea /sufletul. Nu cu urechile.
4. Nu te lasa inselat de farmecul autorului. In aceste zile, cel mai important lucru invatat de acestia este cum sa-si vanda lucrarile. Cei mai buni nici macar nu incearca sa vanda munca lor.
7. Evita competitia cu alti amatori de arta, in cursa de a cumpara ultima lucrare a celui mai la moda autor. De multe ori, lucrarile cele mai importante sunt cele care nu par atat de interesante. Nu sunt la moda, acum.
10. Traieste cu operele tale de arta si bucura-te de ele.
Poate ca aceste idei ar fi destul de bune chiar si pentru creatorii de arta. Am vazut un site nou, mai deosebit, cu fotografi cu nume :
http://www.umbrela.ro/
Dar printre fotografii foarte interesante apar, la unii prea multe, acele care au fost bine vandute. Desi nu aveau (aproape) nici-un merit.
Cum ramane cu "Traieste cu operele tale de arta si bucura-te de ele"?
Pe nenumarate site si liste, amatori de fotografie dezbat cu sute de argumente care aparat este cel care face poze mai bune. Raspunsul ar fi simplu. Acel care sta in mana unui bun fotograf.
Aparatul nu face poza. Este doar o unealta cu care este inregistrata. Peste nivelul minim de calitate, cifre realizate de aparatul x, sau y, sau care o mai fi, nu conteaza.
Conteaza ideile deosebite, interesul pentru subiect si pentru perceperea imaginii de catre public. Conteaza dozarea luminii cat mai potrivita redarii ideilor si profesionalismul autorului. Chiar asa, totul e relativ. Numarul 1 local probabil nu intra in primii 100 europeni, sau 1000 la nivel mondial.
Poate ar trebui sa ne mai uitam si acolo, nu doar pe aici.
Care ar fi mai influenti 20 fotografi actuali ?
Si de ce ? Cred ca merita citit la :
http://pdngallery.com/20years/20mostinfluential/