en en | ro ro

Mergand sa dea in folosinta ecluza canalului la Agigea, Marele Carmaci a aflat ca se fac si ascensoare in Romania. Pe atunci Casa Republicii crestea in centrul orasului, catedrala inchinata absolutismului ; a poftit sa-i monteze lifturi autohtone, cele mai cele. Intreprinderea Fabricatie si Montaj Ascensoare a simtit momentul favorabil sa se dezvolte. A solicitat de la Ministerul de resort investitia unui turn de probat ascensoare, doar erau pentru Stapan. Proiectarea a fost incredintata institutului IPMUE, unde faceam si eu umbra pamantului.

Directorii si Organizatia de Baza au intrat in clocot. Cum sa proiecteze un Biet Institut un turn Enorm de 91 mh ? Seful CTE, inginer de rezistenta, secretar de partid si bou notoriu a avut ideea salvatoare. Il chemam pe Prof.Dr.Ing. Radu Agent, de la Constructii. El ne poate salva. Profesorul a venit, a discutat cu conducerea, i-a vazut ca sunt ageamii. A cerut o valoare mare de consultanta pe luna, garantand ca totul va fi in regula. Acestia au acceptat.
Au urmat sedinte cu arhitectii, in care dl.Profesor zicea generalitati elegante. Stabilitatea unei cladiri "Atat de Inalte" impune o structura simetrica dupa mai multe axe si rezistenta cat mai progresiva. Dadea ca exemple arborii secvoia si turnul Eiffel (300m din 1889).

Ca fapt divers, in secolul 14 un zidar german a inceput Domul din Ulm. Terminat in 1530, domul are 161,5m, cea mai inalta biserica din lume. Ce avea curaj sa inceapa un zidar in 1321, depasea intelegerea si responsabilitatea inginerului, secretar de Partid, din 1984.

Tema de proiectare era absconsa ; nimeni nu stia cum probeaza lifturile Otis sau Schindler. A urmat un concurs de idei in institutul de proiectare. Au fost 3 proiecte. Unul, facut la cererea directorului, maimutarea forma in trefla a hotel Intercontinental, cu pereti plini. Al doilea era un patrat impartit in 3, pe ambe laturi, foarte stabil, cu circulatii ocolite pe nivel. Al meu, cu gol central intre alveolele de proba, era mai mic ca suprafata. Tehnologii au respins proiectul 2. Profesorul Agent si cu CTE au respins proiectul 3, ca prea fragil. Avea si el socotelile lui.
A ramas doar primul. Dupa 10 luni a aparut rezolvarea tehnica. 2 studenti la constructii au sustinut proiecte de diploma, avand ca tema proiectul turnului de proba, stabil in pozitie orizontala ! Daca rezista in consola, sigur va rezista si vertical a spus profesorul. Asta e sigur
In fapt structura era supradimensionata 1000%. Cu pereti prea grosi, 70cm si goluri prea mici, turnul de probe a fost executat de Intr.Metrou prin glisare continua.

Am chiar o poza veche, din timpul executiei.

oct%2086%20turn%20IFMA.jpg

Cladirea a costat suta de milioane $, dar n-a fost folosita niciodata. Golurile prea mici nu au permis introducerea glisierelor, sinele pe care aluneca liftul. Din 1991 i s-au adaugat 3 etaje metalice pentru balizaj de aviatie. Are 104mh si este un soclu foarte inalt, pentru lumini de semnalizare.
Si acum e cea mai inalta cladire din tara, desi exista instalatii (cosuri de fum si antene) mai inalte. A inceput de curand constructia unei cladiri de birouri de 125mh.

Curand dupa inceperea executiei a aparut o revista elvetiana care prezenta turnuri de probat ascensoare din toata lumea. Toate aveau un gol central, cu planseu metalic auto ridicator, ca un pod rulant pe verticala, sa poata ajunge in orice pozitie. Exact cum avea solutia respinsa ca fragila.
Da, multe dintre realizarile Marete, facute conform Indicatziilor Pretzioase, erau inutilizabile. Prea putinele resurse alocate au fost risipite inutil.

Si alte surse trateaza aceasta glorioasa ctitorie :

http://www.gandul.info/reportaj/liftul-spre-cer-al-lui-ceausescu-3642035


Publicat în 16 septembrie 2007. 62487 vizualizari. 1 comentariu