Insulele africane erau cunoscute de fenicieni ca gradinile Hesperidelor. Au fost ocupate de spanioli in 1478. Guanshii, europeni blonzi si inalti, locuitorii insulelor, au preferat sa se sinucida decat sa devina sclavi. Insulele au vegetatie tropicala. 1200 de specii locale, unice, le transforma intr-un rai pentru botanisti.
Am fost in Tenerife. Au investitii britanice si infrastructura de invidiat. Pe insula stancoasa de 86km lungime sunt 160km de autostrada. O rusine !
La noi banii pentru asa ceva dispar magic, aspirati de baietii Dashteptzi.
Temperatura este constanta tot anul, intre 24 si 36 grade. Curentul rece al Canarelor le fereste de arsita Saharei. Neasteptate sunt strazi cu pante peste 20%, dar cu sens unic.
El Teide, vulcanul din Tenerife are 3.718m, fiind cel mai inalt munte din Spania. Caldarea las Canadas a vulcanului are 16 x9km, pe jumatate cat Ngorongoro. In 1706, o puternica eruptie a culminat cu explozia care a distrus o treime din insula si cel mai important port.
Pinteni din bazalt de sute de metri inaltime, Los Gigantes, au fost infipti in ocean, la 9km vest. Nu s-au consemnat victime, scriu manualele locale. Asta suna a reclama turistica consecventa. Mount St.Helens a explodat in 1980, la scara mai redusa. A distrus totul pe raza de 20km si a facut 80 de victime, unele aflate la peste 50km distanta.
Am remarcat ca zonele vulcanice sunt net mai fertile decat cele inconjuratoare. In Grecia, Sicilia si Islanda, dar si in Tenerife, las Canarias.
La apartament, in fata geamului era un copac cum nu mai vazusem. Cu multe bobite mici rosii si verzi, era un arbore de piper, un ajutor nesperat pentru arome delicate.