en en | ro ro

Maica-mea, Dumnezeu s-o odihneasca, a trait o viata de tumult : primise dota de la bunic, 52 ha pamant. Nu a avut drept 15 ani sa se angajeze ca medic.
Din clasa 1-a am aflat ca eram fiu de bestie mosiereasca.
Figura casnica in cartea de imobil, isi crestea copiii, gatea, spala, chiar taia lemne. Era o persoana interesanta, inteligenta si cu farmec.

In 1994, eram cu Irina Nicolau, sa ii ia un interviu conului Alecu Paleologu, reprezentant al generatiei de vita veche, acei oameni de onoare. Vorbea cu drag de capitala antebelica. Oamenii erau cu totul altfel, spunea el, descriind cativa, pe care si-i amintea. A vorbit si de capitana echipei de volei Bonaparte, medicinista cu picioare lungi, sportiva si modesta, spirituala si caustica. Am ramas traznit.

Era vorba de mama, cand era studenta. Cu replicile caustice poate ca am mostenit-o.
Mama s-a pregatit 2 ani de Politehnica, avand ingineri constructori in familie. L-a cunoscut pe tata, student la medicina. Dupa numai 2 luni a dat si a intrat la medicina. Rar povestea despre viata ei din tinerete. Buna prietena cu fetele unor oameni foarte bogati mergea des la casa acestora de vacanta, la Crevedia.
Acolo, cea mai mare atractie era bazinul olimpic de inot de 50m lungime, in care inota ore in sir. Mai era si placat cu faianta pictata.

In 1983 m-a rugat sa-i ajut sa care cumparaturi de toamna, pentru muraturi. A intalnit in Obor o femeie care vindea gogonele. Au intrat in vorba: de unde esti, din Crevedia. Nu am fost acolo de 40 de ani, aveam o prietena in sat.
Ce mai face Geta lui Nicu Georgescu ? Pai eu sunt Geta, dar tu cine esti ? Sunt Liliana, ne jucam impreuna, la fetele Osiceanu.

Prietena din copilarie a invitat-o acasa. Au vorbit de una, de alta. Mama nu s-a putut abtine si a intrebat-o. Ce s-a ales de bazinul mare, de innot, al Osicenilor ? L-au spart cu tarnacopul, la colectivizare. Asa a decis Omul de la Partid, sa Mareasca suprafata de teren arabil ! Desi cioburile bazinului olimpic din beton, placat in ceramica de Delft, pot acoperi hectare. Cate bazine olimpice sunt acum, in Romania ? Dar atunci ?

Nu, nu il puteau lasa, sa se scalde oamenii din sat. Daca se apucau de blestamatzii ? In 1950, bazinele trebuiau starpite de mici. Si ala deja ajunsese prea mare, nu ?
O mica parabola despre distrugerile de neimaginat, facute din prostie si rautate.

40% dintre studenti cred ca era mai bine pe vremea comunismului.
Vai de capul lor de dezinformati. E drept, acei ce au facut sa fie atat de rau pe atunci, fura nepedepsiti acum, ei sau fii /ginerii, ocrotiti de gasca lor formata din comunismul primitiv. Iar noi traim ca intr-o tara cotropita de legiunile de mitocani.

Ieri veneam acasa. Pe trecerea de pietoni se lafaiau doua 4x4 mari, nu gluma. Iar pietonii ocoleau prin balti, ferindu-se de autoturisme care veneau vijelios.

trecere%20pietoni%20Zoia.jpg

O masina a politiei, MAI 25081, opreste cu geamul deschis. Am crezut ca se gandesc sa ii amendeze. Si cel de la volan zice : Uite ba ! Ce masini grozave au Baietzii Dashteptzi.
PS. De ce mai sunt platiti baietii cu uniforma ?

Publicat în 20 martie 2009. 5231 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2023  (0)
   noiembrie 2023  (0)
   octombrie 2023  (0)
   septembrie 2023  (0)
   august 2023  (0)
   iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss