en en | ro ro

Am avut privilegiul sa vizitez sudul Italiei si Sicilia. Alte orase, alti oameni, care merita din plin sa fie cunoscuti, sa te imbogateasca cu civilizatia lor straveche.
La noi, putine orase au 500 de ani ; majoritatea cladirilor importante au sub 100.
Orasele italiene sunt diferite, multe sunt atestate de 2000 de ani. Orasele vechi sunt impresionante. Dezvoltate pe dealuri stancoase, au strazi inguste pe denivelari. Circulatia nu este comoda. Si in ultra-modernul Milano am vazut strazi vechi, de 5m latime, cu trafic in ambele sensuri. E usor de inteles de ce Fiat topolino a aparut in Italia si Smart are un enorm succes. Ca est-european, m-a surprins placut toleranta pe sosele. Desi aparent ignora regulile de circulatie, fiecare se simte responsabil de siguranta celuilalt. Sunt si mai toleranti cu acel care este in dificultate.

Si nu te miri ca locuitorii folosesc de preferinta motorete si scutere, cu care se pot strecura usor prin trafic. Mai ales femeile folosesc mobileta sau scooterul pentru deplasari. Tinere si mai putin tinere, circula, unele prudent, altele cu mare maiestrie, la serviciu sau la scoala, la piata, sau la rendez-vous.

Fetele%20la%20Napoli.jpg

scutere%20Palermo.jpg

Sicilia, mai ales, este un adevarat furnicar pe 2 roti.
Am decis sa fac cat de multe imagini din mers. Si asta n-a facut sa-mi fie mai usor. Nu prea se respecta legile de circulatie, la Napoli sa treci pe rosu e chiar banal. Dar bunica si nepoata merg, pe Lambretta vechi si mai noi Piaggio, sau alte-alea japoneze, in deplina securitate.

catania%20bunica%20nepoata.jpg

apus%20Napoli.jpg

Adolescenti si copii de scoala sub 12 ani, ies cu mobileta direct pe usa, coborand si trepte cu ea. Unii dintre ei viseaza sa conduca de performanta. Numai practica in conditii grele te apropie de perfectiune. Nu intamplator, dintre ei provine si marele Valentino Rossi.
http://www.rossifiles.com/

Daca ar exista si un GP femenin, cred ca italiencele ar avea sanse serioase. Multi dintre cei calatorind pe 2 roti nu ezita sa o ia si pe trotuar.
Bunicuta isi face cumparaturile. Vine la piata si pleaca cu pungile pline, pe mobileta.

Bunica%20Ravenna.jpg

viata%20sociala.jpg

Cel mai simpatic, italienii au si viata sociala, calare pe scutere sau motociclete. Discuta, se cearta, raspund. Sau vorbesc la telefon portabil si fumeaza, ambele din mers. Italienii astia sunt incredibili. Desi multi sunt genul Macho cu Mamitza. Si posta foloseste scutere. Chiar politia, I Carabinieri, se bucura de aceste dotari.

Carabinieri.jpg

Italiencele sunt mai naturale pe 2 roti. Unele chiar citesc din mers.

lectura%202%20roti.jpg

mai%20mare%20sperietura.jpg

Probabil ca sunt si incidente, cu urme si pe scuterele lor. Dar majoritatea sunt banale, fara probleme grave.

Sicilienii vor sa fie legati direct de Italia.
Podul peste stramtoarea Messina asteapta de mult aprobari obscure. Franta si Anglia s-au legat prin tunelul sub canal, 39 km sub marea Manecii, la 50-100m adancime, din 1994. Pana si noi am primit raspunsul oficial, Romania va intra in Uniunea Europeana in 2007.
Sicilienii mai asteapta ca Mafia sa isi dea acordul pentru acest pod de 2 km.

Publicat în 05 noiembrie 2006. 11799 vizualizari. 2 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2021  (0)
   noiembrie 2021  (0)
   octombrie 2021  (0)
   septembrie 2021  (0)
   august 2021  (0)
   iulie 2021  (1)
   » toata arhiva

rss