en en | ro ro

Cu cat ceva este mai la moda, cu atat se demodeaza mai repede, spune legea seriilor. Iata dece sunt impotriva atragerii amatorilor pe cai la moda. Nu faci decat sa ii conduci pe drumul garantat al insuccesului.

Unii mai talentati, prea grabiti, isi dau seama de pericol. Si incearca altceva. Daca un singur autor foloseste un anume procedeu, obtine repede un stil aparte. Daca este o gaselnita proprie, probabil e vorba de un avangardist creator. Daca este un trend exterior, mai rar intalnit, este doar un epigon.
Daca incepator, fac fotografia asa cum face marele fotograf X, la inceput e o imitatie. Daca fac pozele numai asa, se spune ca lucrez in maniera lui X. Am cazut in manierism. Un numar important de tineri sunt orbiti de succese usoare, obtinute prin manierism. Dam cateva exemple ? Un talent face peisaje cu filtre Nx500, metoda Mc.Gug-h. Expune 10 secunde ziua pe cer inorat. Altul face toate pozele ca Gug-evici, virate in verde si zgariate. Arta, ce mai. Si cate si mai cate. Si nume mult mai sonore fac tot cam asa ceva.

Din pacate, tot ce au facut pana acum este zadarnic. Se lupta sa se rateze. E amuzant ca succesul epigonilor ii atrage pe altii si pe altii. Pana la urma cad si ei in capcana proprie. Aprecierile fraierilor nu iti tin de cald cand ai depasit 50 ani. Pentru cine este disperat, iata un site a unei fotografe care incearca (poate prea) multe

http://photo.net/photos/rblaser

Ar putea gasi ceva mai putin cunoscut, sa se dea mare la fraieri.

Desi nu e greu de gasit o cale noua, daca decizi ce te intereseaza. Un exemplu minor : Iluminatul nocturn la noi se face cu lampi monocromatice cu sodiu, portocalii, mai ieftine. Ele dau o lumina urata. Un Dslr performant poate face balans de gri si pe aceasta lumina. Dar luminile mai apropiate de normal devin albastre fluorescente, spre aberante. Cam asa ceva :

_DAP3275%20lumini%20ceata.jpg

S-ar putea face usor, un stil aparte din asta. Ma refer exclusiv la tipul de lumina, nu la subiect. Suedezi si americani ar intampina dificultati sa faca asta. Ar fi doar sa vina si ei aici. Si cum suntem asaltati de minimalism, va recomand sa va uitati atent la Michael Kenna.

http://www.bnf.fr/pages/cultpubl/exposition_1138.htm

Sa va convingeti ca epigonii lui au reusit sa preia prea putin din aparente.

Nu va place cuvantul clisme ? Propuneti dvs. un alt cuvant mai potrivit.
Cautam un termen care Scoate Totul, iar purgativ nu prea se leaga.

Publicat în 27 ianuarie 2010. 3531 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   septembrie 2020  (0)
   august 2020  (0)
   iulie 2020  (0)
   iunie 2020  (0)
   mai 2020  (0)
   aprilie 2020  (0)
   » toata arhiva

rss