en en | ro ro

Am fost la vernisaj in Casa Poporului la expozitia cu fotografiile lui Andrei Iliescu, Andrei Teodorescu si Simona Serban. Multa lume, prieteni vechi, televiziuni. Dar am plecat cu pareri impartite, ma asteptam la mai mult. Mi-au placut alocutiunile d-lor M.Oroveanu si C.Lascu. Primul vorbea de fotografia romana, fara criterii si fara istorie, iar Cristian de vremuri actuale cand, desi toti fac poze, nimeni nu prea mai vede ce se intampla in jur.

Andrei Iliescu este un foarte bun fotograf.
Ne arata poze din calatorii, cele care considera el ca i-au iesit mai bine, cu interventii cam prea vizibile in Photoshop, pe gustul meu. Am mai scris ca asa ceva e deja demodat in lume. Dar noi suntem la moda care prinde in Palatul Parlamentului, din Casa Poporului. As fi preferat sa ne arate ce l-a interesat pe el.
Ce l-a impresionat si cum si-a dus la capat proiectul personal.
O expozitie mare are un discurs, vrea sa ne comunice, sa ne arate ceva. Ne-a chemat acolo doar ca sa arate cat e de priceput ?
De departe cea mai buna poza a lui este una din India, cu 2 copii in leagan.

AIliescu%20duo%20in%20leagan.jpg

Pozele lui sunt fiecare peste bune, dar pe gustul meu, luate toate impreuna bat spre ghiveci. Prea multe sunt acele care supravietuiesc doar prin efecte.
Daca Andrei era la grupa mica, cadeam pe spate si spuneam ca e un mare talent.
Dar il cunosc de 20 de ani. La nivel international apar intrebari de neevitat :
Ce il intereseaza, ce stil are ? Cu ce raspuns ?
Ma intereseaza sa ma plimb si sa zica lumea ca fac poze bune ?!
Stil am si ca cela si ca celalalt si ca altii ?! Cat o fi el de bun, daca e multumit pe calea de minima rezistenta, Andrei nu este exemplu bun, nici pentru el si nici pentru altii.
Si dl.Teodorescu, grafician, e bunisor. Suporta greu alaturarea cu Andrei Iliescu, amandoi avand expuneri ciudat alese, cumuland doar poze pe care le considera mai reusite. Nu au urmarit nimic altceva decat reusite momentane, fiecare la nivelul lui.
Pe ambii nu ii intereseaza atat oamenii, cat locurile. Asta ma cam deranjeaza. Au poze ambii cu locuri vizitate, 3 de colo, 2 de colo, 3 de dincolo. Ale lui A.I. sunt la alt nivel si au deseori siluete in fundal. Da, foloseste bine lumina si se distreaza, dar si la el cadrul este adevaratul subiect al fotografiei, nu viata umana, cu notabila exceptie mentionata mai sus. Daca avea macar 5 fotografii la acel nivel, poate imi schimba opinia.
Dar nu are. De la cei mai buni ai si alte pretentii.
Intr-un fel, prefer demersul lui F.A, care face albume turistice, pentru o anume piata si cumparatori.

In mod paradoxal, pozele doamnei Serban de la Parlament au o idee in spate si spun ceva. Vrea sa ne spuna ca s-a plimbat mult si s-a simtit bine.
Vrea sa o si dovedeasca, mai altfel. Am mai vazut poze cu capace de canal inscriptionate. Si semne cunoscute cu pantofii proprii.

Serban%20capace%20canal.jpg

Pozele ei sunt cele mai usurele, dar cel mai bine sustinute. Desi evident, acele imagini nu vor mai putea fi expuse si in alta parte. Sau poate doar la sponsorizari Apa Nova.
Acest text este o parere personala, nu un verdict. Dar este o parere avizata.

Publicat în 07 martie 2009. 6110 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2023  (0)
   noiembrie 2023  (0)
   octombrie 2023  (0)
   septembrie 2023  (0)
   august 2023  (0)
   iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss