en en | ro ro

Neasteptat, romanii, un popor fundamental razboinic, au reusit sa mentina pacea mai mult decat au reusit celelalte epoci. Romanii au cucerit si colonizat de jur-imprejur malurile Mediteranei. Se simteau ca acasa si i-au zis mare Nostrum.
Au asigurat o administrare civilizata, cu conducatori locali ai provinciilor ocupate, colonizate cu supusi ai imperiului. Romanii, organizatori impecabili, au fost primii promotori ai globalizarii, exportand cu forta o democratie imperiala. Nu ne dam seama cat de multe lucruri sunt mostenite de la stramosii nostri, romanii.

romani.jpg

Orasele actuale au trama o rectangulara care deriva de la taberele militare romane. Aveau la inceput 2 strazi principale : Cardo, nord-sud, si Decumanus, est-vest. In orasul modern, una dintre strazi era, si este folosita la plimbarea tineretului si protipendadei, sa vada si sa fie vazuta. Asa era si Calea Victoriei, la noi in Bucuresti, pana in anii 1942.

Locuintele bune erau grupate in jurul unui atrium, o curte interioara ce asigura lumina, intimitatea si atmosfera placuta. De-obicei acolo era si o mica fantana arteziana, care improspata aerul. Si acum cele mai reusite hoteluri si cladiri de birouri au atrium pe mai multe etaje, in engleza lobby.

Oamenii se simt mai bine in spatii placute, unde nu sunt deranjati.
In oras ar trebui sa fie asigurate intimitatea si securitatea, viata sociala si convivialitatea cetatenilor. Cei care au calatorit in vestul Europei au remarcat stradutele pietonale, gemand de magazine, de restaurante placute. Sau piete minuscule cu umbra si atractii diverse, in care sa te simti bine. Unde te poti intalni cu prietenii, sa petreci in voie, nestingherit de nimeni.
Aceasta rezolvare pentru viata sociala deriva din modelul initial, propus langa forumul roman.

Studii moderne de urbanism arata ca piete mai mari decat 50x50m sunt respingatoare ; in ele bate salbatic vantul, suiera mijloacele de transport care trec in viteza. Pietele mostenite de la Tovarasul judecat in pripa, impuscat la Targoviste, fac parte din aceasta categorie nefericita. Viata sociala si contactele publice erau considerate un pericol potential in comunism, societate bazata pe strivirea libertatilor cetateanului si pe promovarea indivizilor de calitate proasta.

Pana si dimensiunile componentelor rachetelor NASA sunt legate de limite romane. De necrezut, desi adevarat. Componentele Northrop-Grumman vin spre Florida pe calea ferata. Sunt limitate de gabaritele de tunel, aflate in relatie directa cu ecartamentul international de 1435 mm.

careta romana.jpg

Stabilit de englezi si avand dimensiunea exacta a osiei de la carele romane.

Publicat în 08 octombrie 2006. 6134 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2021  (0)
   noiembrie 2021  (0)
   octombrie 2021  (0)
   septembrie 2021  (0)
   august 2021  (0)
   iulie 2021  (1)
   » toata arhiva

rss