Este o sansa economica insuficient cunoscuta. In dezvoltarea moderna, durabila, incurajarea diversitatii faunei ar da ceva sanse Romaniei. Codrul e Frate cu Romanul zice o zicala. Era valabila pentru strabunii nostri, care traiau in armonie cu natura. Industrializarea fortata a dus la dezradacinarea a sute de mii de oameni, care nu s-au mai putut adapta. Privesc cu ostilitate noul lor mediu de viata si vecinii. Dintre ei se recruteaza cei care arunca gunoiul direct pe fereastra, sau voteaza PRM.
Unii s-au imbogatit ; parte din paria mahalalei a devenit VIP. Asta explica marlania revarsata dupa 35 de ani de Ceausism si 20 ani de tranzitie clientelara.
Fondurile europene, bani grei care se pierd, din prostie si lacomie, incurajeaza anume lucruri : Sa lucrezi sub 73% din pamanturile arabile. Cele nerentabile sunt descurajate. Se dau prime minime acelor care le lasa nelucrate. Aceste sume cresc de 7 ori daca in zona sunt lasate sa traiasca in liniste specii pereclitate, pe cale de disparitie.
Cum ar fi dropiile sau potarnichile in zone de ses, sau cormoranul pitic si rata rosie in zonele mlastinoase din lungul Dunarii.
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/847729/UE-ne-da-un-milion-de-euro-ca-sa-ne-salvam-pasarile/
Personal am propus, fara succes, cresterea atractivitatii si schimbarea dezertificarii in Ialomita. Comunisti inepti au distrus baltile Dunarii.
Chipurile ca sa mareasca productia. Au schimbat clima, scazand productia, marind costurile si amenintand intreaga tara cu dezertificarea.
Pentru turism, varietatea peisajului, a florei si faunei este o atractie irezistibila.
Pentru fotografie nu mai insist, ca este evident.
Franta si Germania studiaza formele de biotop ancestrale. Incurajeaza revenirea la situatiile initiale echilibrate, cu refacerea mlastinilor si a padurilor mari, in zone cu accese dificile, din tarile lor. Dar si in zone limitrofe oraselor, ca vantul dominant sa aduca aer curat.
Apele lor sunt mai curate, se pescuiesc acum somoni de 1m chiar si in Paris.
http://www.lemonde.fr/planete/article/2008/10/09/un-saumon-atlantique-de-7-kg-peche-aux-portes-de-paris_1105214_3244.html
Refacerea zonelor naturale initiale echilibrate costa, desigur, dar mai putin decat infrastructura dezechilibrata. Se poate realiza cu manopera necalificata. Sa sape santuri, sa planteze arbori, cu efecte pozitive imediate in mediul de viata al vietatilor, dar si al oamenilor. Nici-un politician nu vede aceasta directie, e trista cecitatea lor la probleme reale. Conducatori educati in spirit vechi, au dificultati de adaptare.
Nu isi schimba mentalitatea, nu au /nu vad nici-un interes. Pe ei i-ar interesa sa puna mana pe o parte din acei bani. Dar fondurile structurale europene se acorda din 1957.
In 52 de ani UE a invatat sa le opreasca instantaneu, daca sunt deturnate.