en en | ro ro

Nu am mai fost la rugby de mult. Am ajuns in Ghencea, la meciul cu nationala gruzina, meci decisiv in calificarea la Campionatul mondial din Franta.
Desi surprinzator net depasiti fizic, mai ales pe pachetul de inaintare, dar superiori in tactica si in conceptie, romanii au invins Geogia cu 20 la 8, cate un eseu la fiecare echipa. Diferenta a fost facuta de cele 5 lovituri, transformate de fundasul Florin Vlaicu, fata de numai una pentru georgieni.
Invatat de amicul Ufo, am decis sa fac compozitii pe diagonala, care nu rateaza. Le-am strigat sa se aseze pe diagonala formatului. A fost greu.
Jucatorii nu se descurcau deloc, iar antrenorii francezi nu intelegeau.
Pana la urma tot au reusit de 2 ori. Ati inteles mesajul ? Spuneti-le sa se antreneze din timp, sa stea pe diagonala.

rugby diagonal.jpg

Jocul de uzura obstructionist al georgienilor, a fost depasit de lovituri de picior, care traversau apararea. La una din ele, 3 romani aveau cale libera.
Excelentul flanker nr.7, Guia Labadze, profesionist la Toulon, isi salveaza echipa dintr-o situatie dramatica, evita eseul. E placat de nr.14 Catalin Fercu, scos in tusa langa linia lor de tinta.

eseu diagonal.jpg

Aripa Romeo Gontineac reuseste sa scape in terenul de tinta cu eseu, dupa o pasa de la Fercu, in singurul moment de superioritate neta la eliminarea temporara a lui Labadze. Mai evitase un eseu, prin procedeu nepermis.

Altfel ce sa zic. Pe un teren infect, cu baltoace de noroi, cam fara spectatori, echipa de rugby face pasi mari spre Campionatul Mondial. In timp ce marii fotbaliatori, platiti regeste ca sa lufteze artistic, se fac de kakao cu echipe celebre. Si se remarca, mai ales portarii, cu echipe modeste.
Daca inving si Spania, adversar mai slab, pe 17 octombrie rugbistii romani sunt calificati. E drept ca acolo ar intalni adversari inaccesibili ca Teroarea Neagra, All Blacks echipa Noii Zeelande.
Acum, ca mi s-a luminat compozitia, poate ma duc si in Franta, la CM de rugby.

Lasand gluma, rugby e un sport greu de fotografiat. Jucatorii nu se duc spre poarta sau cos. Se poate inscrie pe intreaga latime a terenului.
Aparent, dotarea tehnica devine mai importanta. Putina aritmetica de inviorare : un cadru sub 1,6x 2,4m va fi prea strans, iar unul peste 4x6m prea larg, actiunea va fi diluata. Imagini folosibile se obtin intre 70 si 150 distante focale. In cazul unui 200, avem cca 14-30m.
Cu 600mm, distantele devin 42-90m si acoperi o suprafata de 4 ori mai mare din teren. Dar perspectiva de tele mare, prea aplatizata, nu arata grozav.
Si imaginile sunt mai interesante atunci cand jocul vine spre tine, nu daca se indeparteaza, sa ai un grup cu spatele.
E mai important intelegi din timp ce se intampla, sa te deplasezi, sa ajungi in locul potrivit, in momentul favorabil. Erau 3 fotografi de fotbal acolo. Toti cu 600mm. Nu stiu daca le-a ajutat mult.
Stateau in pozitii ca la fotbal, sa urmareasca fazele de poarta. Care poarta ? Dar poate ca ma insel eu. Sigur ar fi fost mai potrivit un 300mm.

Publicat în 08 octombrie 2006. 5818 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2021  (0)
   noiembrie 2021  (0)
   octombrie 2021  (0)
   septembrie 2021  (0)
   august 2021  (0)
   iulie 2021  (1)
   » toata arhiva

rss