en en | ro ro

Sute de opere ale lui Henri Cartier Bresson au fost aruncate la gunoi. Sau vandute pe sub mana. Mai exact 551 mariri originale de epoca, donate statului, au disparut.
Si asta s-a intamplat de mult. Initial dintr-o expozitie grandioasa, din 1970, fusesera donate de autor statului, apoi mutate la Centrul National de Arta Contemporana /CNAC. Acesta si-a schimbat sediul de 2 ori. La o mutare, lucrarile ar fi suferit deteriorari grave din cauza unei canalizari defecte. Asa apare in acte. CNAC i-a solicitat autorului acordul pentru distrugerea lor completa, ca sa nu ii devalorizeze imaginea.
HCB a acceptat, numai dupa adrese insistente. Acum incepe scandalul. Cineva a recuperat fotografiile avariate care au fost puse discret in vanzare.

Conducerea CNAC se disculpa aratand ca pe inventar figurau doar ramele din lemn.
Pana prin anii 1980, fotografiile erau considerate de muzee ca documente fara valoare. Daca proveneau din expozitii, erau considerate copii.
Intre timp au devenit opere de arta, din ce in ce mai apreciate. In 2008, Cristie's a adjudecat o fotografie semnata de Henri Cartier-Bresson in 1932 cu 265mii$.
O inmultire simpla duce prejudiciul spre suta de milioane $.

http://www.lemonde.fr/culture/article/2009/07/08/des-cartier-bresson-a-la-poubelle_1216613_3246.html

O dovada ca administratia publica este mobilata cu imbecili sinistri si in alte tari.
Iar incompetenta merge mana in mana cu coruptia.

Publicat în 09 iulie 2009. 5418 vizualizari. 0 comentarii