en en | ro ro

Sunt situatii in care in mainile unui incepator un p&shoot da imediat rezultate mai bune decat un Dslr. Mai ales in situatii cu contraste scazute si la scari apropiate de macro. Salvarea pozelor in format Raw aduce probleme de timp si spatiu de stocare.

E adevarat ca posibilitatile de ameliorare sunt mari pornind de la fisier crud /raw. Mai ales la poze deosebite, la care s-au facut greseli. Pe format digital, fisierele crude au avantajul de a pastra integral informatia preluata la fotografiere.

Cand greselile au fost minime, prezenta fisierului de baza ar fi mai putin importanta. Ce este sigur : Daca tratezi gunoi, tot gunoi iese. Este legea de baza a informaticii.

Radu Sigheti constata ca media calitatii fotografiei se ridica pe masura practicii. Dar in putini ani maldarul de imagini proaste salvate in format raw, umple inutil orice mediu. Ca si oameni si fisierele sunt diferite. Un raw de la 5Mpx este sub un jpg mare 12Mpx. Salvez fisierele digitale in ambele formate. Elimin raw de la fisierele informale, sterg si 50% dintre declansari. Arhivez raw pe DVD, pastrez jpg pe HDD. Accesul si alegerea sunt astfel simplificate.

Dar oameni diferiti au preferinte deosebite, asta este sigur.


 

Pozele imi par o dovada suficient de buna. Dar proprietarii poate nu si-au ales numarul.

Formatul care merita pastrat ar fi un tiff perfect.

Aparatul, obiectivul si captorul /filmul nu sunt decisive pentru calitatea reprezentarii. Doar perceptia vizuala a autorului din spatele instrumentelor aduce subiectul la viata.


Publicat în 29 ianuarie 2011. 4522 vizualizari. 3 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   martie 2021  (0)
   februarie 2021  (0)
   ianuarie 2021  (1)
   decembrie 2020  (0)
   noiembrie 2020  (0)
   octombrie 2020  (1)
   » toata arhiva

rss