en en | ro ro

In mai 2012 am probat D800. Mi-am cumparat si eu unul saptamana urmatoare.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/fotografie/articol/cu-d800-in-mana/131/6864.html

In acel an mi-am schimbat toata dotarea. Computerul a devenit ridicol, HDD meschine, cardurile mici si incete, obiectivele – slabute. Acest aparat le lasa in urma pe celelalte la calitatea tehnica. La mariri peste 1m, D800 e suveran daca cliseele sunt perfecte. Dar super-aparatele sunt o povara la drum. La plecarea in vacanta, am achizitionat si un Oly EM-5, mirrorless de varf la acea ora. Le am pe ambele de buna vreme. Le folosesc in functie de necesitati. D800 la lucruri serioase, EM-5 cand ma deplasez mai mult sau mai putin. Iar orice arma are 2 taisuri, cu avantaje si dezavantaje.

Ce pot spune mai special despre Nikonul expert, fata de Oly simpatic ?

D800 face vizibile detaliile din umbre adanci, aproape intuneric; reda atmosfera corect.


E avantajat la subiecte cu contraste mari, are latitudinea (DR) enorma a redarii tonurilor. Zonele neclare la fotografii cu diafragma larg deschisa sunt spectaculoase, mai ales cu obiective f : 1,4 sau chiar 1,8. La 6.400Iso este mai performant decat D700, cam cu 50%. Nu se observa la 100% pentru-ca are o rezolutie tripla, mai exact 174% linear.

Daca e vorba de ceva serios, D800 depaseste aproape orice, cu cateva conditii. Sa eviti miscarea subiectului alegand viteze rapide, duble /triple cat cifra focalei, cu ameliorarea detaliilor in miscare. Pe trepied, optiunea mirror-up elimina vibratiile oglinzii. Si folosind obiective bune. Sa nu treci de 1600Iso, cand latitudinea expunerii coboara sub D4.

Imi place vizarea si gestionarea obiectivelor mecanice. Procentajul AF perfect la imagini dinamice este mai mic decat la D4 sau 1Dx. Procesorul dual AF de la D4 da uneori erori /imperfectiuni, din cauza rezolutiei mai mult ca duble a aparatului.

Micutul Oly EM-5 are multe calitati. Vizarea Evf este excelenta in lumini slabe.

Are stabilizare in body, screen-touch Lcd rabatabil - si este competitiv pana la 3.200 Iso.


Obiectivele cantaresc spre sfert cat cele Nikon Fx, cu parametri similari. Profunzimea lor de camp e mai mare, echivalent cu inchiderea cu 2 trepte a diafragmei. Nu da vibratii pe trepied, nu are piese in miscare. Olympus are AF performant intre aparatele mirror-less, desi nu se apropie de viteza AF a unui Dslr de varf la subiecte in miscare rapida.

Are si detalii care te scot din sarite. Senzorul de ochi al Evf este aiurea in unele situatii. Imi strica poze zilnic. Toate mirror-less ar fi cazul sa aiba optiunea inchiderii automate a senzorului Evf cand deschizi /inclini ecranul Lcd orientabil.

Nimic nu este perfect. Dar Oly e mai comod de carat. Si cate mariri peste 1 metru faci intr-o viata. Nu am atins inca 50 – si nu cred ca sunt multi in tara care ma depasesc.

Aveti idee cat de mult e destul ? Intrebarea primeste un raspuns inteligent aici :

http://blog.mingthein.com/2014/01/18/repost-points-of-sufficiency-do-you-really-know-how-much-is-enough/#more-7604

Noul model Oly EM-10 este si mai mic. Iar obiectivul lui de kit 14-42 II are 2,3cm lungime !

http://www.getolympus.com/us/en/digitalcameras/omd/e-m10.html


Publicat în 29 ianuarie 2014. 3929 vizualizari. 2 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   aprilie 2021  (0)
   martie 2021  (0)
   februarie 2021  (0)
   ianuarie 2021  (1)
   decembrie 2020  (0)
   noiembrie 2020  (0)
   » toata arhiva

rss