Majoritatea oamenilor remarca doar lucrurile care ii intereseaza in acel moment. Intr-o meserie grea, record mondial de somaj in procentaj, arhitectii exerseaza indelung ochii si mana. Dintre fotografii americani cu nume, un numar mare au studii superioare de arhitectura.
A trecut Anuala de Arhitectura 2012.
Am fost onorat sa fiu invitat in juriul sectiunilor de grafica si fotografie de arhitectura, alaturi de domnii Mihai Oroveanu si Sorin Vasilescu.
Desenele erau doar 4, la nivel modest. Am renuntat sa acordam premiu pentru ele. La fotografie era simplu. Erau 2 lucrari, una foarte buna, alta si mai buna. Nu am avut ezitari.
Toti 3 am avut aceeasi parere de la prima privire, fara sa ne consultam.
Premiantii, Al.Crisan, Corbu-Ronchamp si V.Radulescu, Grace building, deasupra si dedesubt, au fost punctati 9 puncte din 12.
Erau concurenti si cu 1-2.
Ne-a interesat daca autorul a fost impresionat si a dorit sa transmita asta.
Nu numai a fost, a vazut, a pozat. Aportul personal: revenind la o lumina mai favorabila, sa puna in valoare subiectul, anticiparea prezentarii: ordine, claritate; redare a spatiului, textura, desen grafic, forta; dispozitie, compozitie; putere de convingere; simplitate, esenta, control total. Nu este placut sa apreciezi un mozaic de umplutura, cu multe componente, dintre care nici-una nu merita atentia.
Seful comisiei de arhitectura, prof.arh.D.Hanganu, a avut o replica memorabila.
Zicea ca fotografiile lucrarilor depuse la premii nu reflectau arhitectura. Multe erau doar pretinse demonstratii de virtuozitate in fotografie, in buna parte ratate. Juriul de arhitectura a preferat sa mearga, sa vada cladirile. De buna seama ca au fost avantajate acele vazute si placute, depunctate cele vazute si nu prea apreciate.
La fotografie, multi autori aveau panourile pline cu poze, multe nesemnificative. Daca cineva ma intreba cine e mai bun fotograf, raspundeam fara ezitare, dl.L.Parvulescu cu panouri clasate pe loc 4, 5. Dar nu era o idee buna sa pui 10 imagini diferite pe un panou, fara conexiuni aparente.
Si cel ce preda cursul de fotografie in facultate avea o prestatie surprinzator de slaba, cu lucrare cotata pe locul 7, din 11 concurenti. Domnul V.E. ar putea progresa serios, cu mai multa exigenta. Cand il auzi vorbind cu atata superioritate, realizezi ca ii lipseste o minima decenta. Va regreta curand ca spune asemenea enormitati.