en en | ro ro

Conjugarea realitatii la imperfectul obiectivului ? Aceasta este treaba mea, spunea Robert Doisneau. Nimic nu e perfect, foarte bine ca e asa.

Un tanar fotograf s-ar simti frustrat fara 3 zoomuri. Poate se face de ras ?

Daca il intreaba altul ce are in dotare.

Ce avantaje are un zoom scump, ca 24-70mm f : 2.8, fata de un obiectiv fix 35mm ?

La 1,2m distanta, zoom-ul poate incadra pe film sau captor intre 1,8x1,2m cu focala larga si 0,6x0,4m cu focala lunga. Cu obiectivul fix trebuie sa te retragi cu 0,5m pentru cadrul larg, sau avansezi 0,6m pentru cadrul strans.

La 2,4m distanta. Zoom-ul poate incadra pe film sau captor mare intre 3,6x2,4m cu focala larga si 1,2x0,8m cu focala lunga. Cu obiectivul fix ar trebui sa te retragi 1m pentru cadrul larg, sau avansezi 1,2m pentru a obtine cadrul strans.

Nu intamplator, o vorba de fotograf batran spune ca cel mai bun zoom sunt picioarele.

Adevarat ca, in cazul zoomului, toti prietenii ar pali de invidie.

Si ce dezavantaje reale are ? In unele situatii obiectivul mai scump nu este destul de luminos. Platesti sute de Euro in plus. Tarai 1kg suplimentar atarnat de gat.

Obiectivul in pozitie alungita, cat 180mm, bate la ochi de departe, facand oamenii sa te priveasca banuitori. Pe film, toti marii fotografi foloseau 2 aparate cu obiective fixe diferite, functie de interes. In viata zilnica, zona de interes este de regula intre 1 si 4m distanta. Prefer in multe situatii un obiectiv fix, mai mic si mai luminos, 28mm pe Apc, 35mm pe film si Fx.

Situatia se schimba in cazuri speciale.

Nu se pune problema sa fotografiezi pelicani in zbor cu obiectiv normal. Sau sa mergi la meci, sa pozezi cu 50mm din tribuna. La interior, in spatii limitate si lumina minima, pot fi necesare obiective mult mai largi. La exterior, in spatii deschise, uneori nici teleobiective mari nu sunt suficiente. In Delta Dunarii, am folosit pe film si 400mm ca obiectiv uzual. Ca sa rezolvi probleme deosebite, ai nevoie de raspunsuri potrivite.

Dar sa mergi zilnic carand kilograme inutile in spate nu te ajuta deloc.


Publicat în 02 iulie 2011. 5536 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss