en en | ro ro

Toyo Ito a primit premiul pe 2013. Al 6-lea arhitect japonez laureat este creatorul unor cladiri ce nu se demodeaza. Toyo Ito a reusit sa ofere si o dimensiune spirituala realizarilor notabile, considera juriul Pritzker, poezie care transcende aceste lucrari de arhitectura.

Ito era bine cunoscut pentru case, teatre, biblioteci, birouri si alte cladiri realizate in Japonia sau alte locatii. Si-a inceput cariera la Kiyonori Kikutake. Din 1971 are propria firma de proiectare. Operele sale de arhitectura au imbunatatit calitatea spatiului public si intimitatea privata, considera juriul. A influentat si a inspirat multi alti arhitecti.

Biblioteca Tama Art din Tokyo, /Muzeul Arhitecturii, Japonia. 

 

« In ciuda complexitatii, realizarile sale inspira calmul si pacea care ii inspira pe locuitori sa se bucure de viata si activitatea in acest cadru », spune arhitectul chilian Al.Aravena, din juriu. « Inovatia conceptului si executia deosebit de ingrijita sunt trasaturile comune ale cladirilor proiectate de Ito », e de parere presedintele juriului, Lord P.Palumbo.

Ito, 71 ani, a declarat ca opera sa incearca sa estompeze intelesurile conventionale prin tactici minimaliste. Spera ca lucrarile sale sa preia calitati ale aerului si vantului…

Serpentine Gallery la Londra si Turnul Vantului la Yokohama

Dintre putinii arhitecti ce evita sa ramana in stil propriu, iata parerile proaspatului laureat:

« In arhitectura contemporana identitatea personala este poate cel mai important aspect, iar colaborarea dintre parti are pondere sporita. In procesul de proiectare dialogul este important. Arhitectura e o relatia intre 2 persoane avand scop ca intalnirile oamenilor sa poata decurge placut. Cutremurul 2011 a fost o buna ocazie ca arhitectii sa isi regandeasca actul de conceptie, axat pe comunicare. Discutand cu localnicii, doream sa le ofer ceva acelor ce-si pierdusera caminele. Conversatia deschisa aduce idei noi, care te inspira in alte situatii noi. Comunicarea ramane decisiva. Si iluminarea are un aport deosebit. »

Considera Mediateca Sendai-Miyagi ca o reusita de varf. I-a schimbat si felul de a gandi.

« Pentru proiecte in alte tari, este greu sa absorbi cultura lor de la zero. Cand sunt in alta tara imi plac plimbarile lungi, fara scop, atent la cultura, la spatiul public, la felul cum stau la masa. Din aceste mici experiente apar idei nesperate.

Chiar daca nu inteleg limba, auzind oameni vorbind ma inspira sa inteleg. In discutii cu oamenii locului apar idei care nu pareau prioritare in situatiile de acasa. »

Premiul ii va fi inmanat pe 29 mai la Boston. 


Publicat în 20 martie 2013. 25143 vizualizari. 17 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Propuneri proprii
   » Probleme Bucuresti
   » Idei generale
   » Blog vechi

Arhiva
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » iunie 2024  (0)
   » mai 2024  (0)
   » toata arhiva

rss