en en | ro ro

text primit de la Peter Voinescu /EFIAP, North Miami Beach /Florida /SUA

In familia mea am fost doi frati. Vreau sa cred ca ambii am avut inclinatii pentru arta. In 1938-39 mi-a picat in mana un numar din revista "FAR", Fotografii Amatori Romani, care m-a fascinat. La vremea aceea fotografia era numai alb-negru. Am devenit membru FAR si am inceput sa primesc minunata revista. In timpul razboiului, am avut si functia de fotograf de razboi in unitatea mea, in timp ce trageam cu tunul dupa avioanele inamice.

Dupa ce am terminat de luptat, intai contra sovietilor, apoi contra nemtilor, am lucrat fotografie, ici si colea, dar asta nu-mi asigura o existenta.

Am fost angajat la SAR, Societatea Anonima Romana de telefoane, ca tehnician in sisteme automate. Nu inghiteam regimul comunist, am platit cu trei ani de Jilava si Canal, la sase luni de la nunta. La intoarcere, mi-a fost reconsiderata specialitatea. Am fost reangajat Ia TUB (Telefon Urban Bucuresti), noua denumire a SAR de T. Nu pentru mult timp. Partidul si Guvernul de atunci au hotarat ca noi, cei cu « pata la dosar » sa fim eliberati din functii. Am batut la multe usi, toate ramanand inchise. Am fost angajat fotograf la RECOM, intreprindere de publicitate pe tara. Si de acolo am fost dat afara, si angajat la Sfatul Popular al Capitalei. De unde, cand am primit pasaport pentru Italia, am plecat. Si plecat am fost!

In SUA, am lucrat un timp la Cleveland la un studio de "nunti si botezuri". M-am mutat la Queens Village-N.Y, angajat la o firma serioasa din Manhathan, ca laborant, cu titlul de senior worker. Intr-o noapte am suferit o "scarmaneala" in metrou. Am lucrat in alt laborator ca manager, de unde am iesit la pensie, exact in ziua cand am implinit varsta ! Trebuie sa accentuez ca am fost tare, tare indragostit de fotografie. 

In 1953, Casa de Cultura a Sindicatelor din Bucuresti organiza un Cerc de Fotografie pentru amatori. S-au adunat in acest Cerc multi iubitori de fotografie. Sarmanul de mine, am fost numit, ales sau asa ceva, secretarul acestui Cerc, lucru care mi-a placut, mai ales ca locuiam la un colt de strada departe de Cerc. Am organizat un laborator bine echipat, aparate de marit, bazine cu tavi de developat, tancuri de developat filme, uscator hartie 40 x 60 cm, inclusiv revelatori si fixator, membrul cercului aducand doar hartia. In acea vreme amatorii mergeau, cu reteta din carte, la a drogherie pe calea Victoriei si cumparau 3 grame de metol, 8 grame de hidrochinon - si ce mai continea reteta. Curand, Casa a hotarat sa deschida a expozitie cu circa a suta de lucrari. S-au adunat atat de multe lucrari valoroase ca s-au expus doua sute.

Curand Consiliul Central al Sindicatelor a anuntat organizarea Expozitiei pe tara, la care cercul nostru a participat substantial.

Aveam multi oameni valorosi, ca Bazil Roman, ing.C.Silistrarianu, fost presedinte al FAR, Eugen Iarovici, dr.Napoleon Frandin, Gh. Serban, Marian Popescu, ing. Artaxerxe Bubulac, Mircea Faria, prof.Vladimir Orza, Bob Eremia, Dumitru Capoianu, Gheorghe Vulpas. Numai ultimii doi mai sunt in viata. Acestia si multi altii au propus sa se studieze posibilitatea infiintarii unei asociatii de fotografi, asa cum fusese FAR. S-a lucrat la un regulament, s-a discutat mult. Asa s-a nascut A.A.F.

In 1954 s-a anuntat prima adunare generala a membrilor fondatori. Intr-o sala plina de lume, cu sedinta desfasurandu-se dupa tipic. S-au facut numiri de candidati, aratand calitatile, numirile au obtinut votul salii. Colectivul care conducea adunarea s-a retras in incaperea alaturata, sa aleaga din lista respectiva pe acei care vor compune comitetul de conducere a Asociatiei Artistilor Fotografi (MF). Ministerul Culturii (MC) avea in sala un reprezentant, care fiind descoperit ca tragea cu urechea la dezbateri, plenul i-a cerut sa iasa, fapt neagreat de respectivul. Cand colectivul a prezentat lista, sala a fluierat, pe lista aparand cu totul alte nume decat cele propuse si votate.  

Dintre delegati, Aurel Mihailopol a trantit creionul pe masa cu zgomot, declarand ca “Lista le-a fost impusa!" de delegatul MC. Sala a tunat, si-a manifestat nemultumirea si s-a spart balciul! A doua zi au fost convocati la Ministerul Culturii doar cei cinci (pare-mi-se !) care lucrasera initial la organizarea MF, singurii considerati membrii fondatori! Restul de membrii participanti, alegatori, votanti aflati in acea seara la adunarea generala, au ramas fara drept de vot, cu alte cuvinte adunarea generala fiind anulata.  

Ministerul Culturii, nu membrii fondatori, a numit presedintele si consilierii, pe dr.Spiru Constantinescu, cu doamnele Hedy Loffler, Clara Spitzer si Syilviu Comanescu. Cred ca mai functiona si un fotograf profesionist cu studio, Aurel Bauch. MF nu avea sediu.

Sedintele se tineau in niste spatii, la ziarul "Romania Libera", la Institutul de Mine sau la Casa de Cultura, sedinte la care participau numai membrii fondatori. Soseau invitatii de participare la saloane Internationale, invitatii care se odihneau in buzunarele membriilor fondatori, invitatii care starneau certuri si discutii intre ei. In final, mult mai tarziu s-a primit sediul din strada Brezoianu 23. Si apele s-au linistit cumva!

Au mai urmat adunari generaIe pline de scandal, programe, numele si diverse actiuni fiind respinse de masa. In 1959, sau asa ceva, a avut loc primul Salon International, deschis in aripa stanga a Palatului Regal. A fost un succes exorbitant.

Mii de oameni din Bucuresti si din afara se perindau prin fata simezelor, nu cate unul, ci pe trei-patru randuri, cei din spate lungindu-si gaturile, sa poate zari exponatele. Intre timp s-a pus la punct si sistemul de plata a lucrarilor in colaborare, ca acel care executa o comanda pentru o institutie sa isi poata primi dreptul de autor legal, din care o parte revenea AAF.

Si cu lovituri de teatru. Presedintele dr.Spiru Constantinescu se intorcea cu sotia din Cehia, unde isi facuse concediul. S-a oprit la Sinaia pentru o saptamana. La plecarea din Sinaia, stand pe peronul garii, asteptand sa vina trenul de Bucuresti, a suferit un infarct si a murit.  

Continuarea va fi afisata - curand.


Publicat în 25 ianuarie 2011. 4922 vizualizari. 2 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   martie 2021  (0)
   februarie 2021  (0)
   ianuarie 2021  (1)
   decembrie 2020  (0)
   noiembrie 2020  (0)
   octombrie 2020  (1)
   » toata arhiva

rss