en en | ro ro

Proaspatul imbogatit isi etaleaza posesiunile : masina noua cat de mare, casa mare, doar nevasta noua, cat mai subtire. In alte tari, copiii din familii cu bani se comporta « Bon chic, bon genre ». Evita sa iasa in evidenta, poarta lucruri discrete de calitate buna.

Multe reclame pedaleaza pe formule « light » : Pepsi, Cola sau margarina. Desi untul bio este mai sanatos decat margarina light. Si apa decat bauturile contrafacute. Dar formula light are avantaje. In capitala, cu drumuri ce par proaspat bombardate, prefer o masinuta maniabila, usor de condus si parcat legal, nu pe rondurile de flori. In filme, vedem « killeri » cu mitraliere de calibru, desi armele discrete sunt mult mai folosite.

Si in fotografie exista variante diverse. Anul trecut m-am upgradat cu un Dslr foarte performant. Cand totul este favorabil, rezultatele sunt aproape fara concurenta.

Dar apar multe imponderabile. Calitatea perfecta se obtine pe trepied sau cu timpi rapizi, la sensibilitate Iso mica-medie, cand latitudinea de expunere e formidabila si cu obiective exceptionale si luminoase. Dar asa ceva nu vrei sa tarai dupa tine la drum.

Nici in vacante prin tara, dara-mi-te in tari straine. Decat sa car obiective grele, prefer un mirror-less performant. Carand 1/5 greutate obtii peste 80% din calitate, in situatii normale. Cate poze marim peste A3? Scapam de stocare excesiva si de procesare complicata.

Sunt din ce in ce mai multumit de Light-Room. Ii sunt recunoscator lui Cosmin B. El mi-a atras atentia asupra programului. Si m-a invatat sa fac cataloagele din arhiva existenta. Nu spun ca este superior posibilitatilor din Photoshop. Poate nu este. Dar are multe avantaje.

Pastrez peste 10 mii fisiere raw anual. LightRoom este mai rapid si intuitiv. Gestioneaza posibilitati de cautare potrivite. Am regasit intr-o luna imagini de care uitasem. Este relativ ieftin si actualizat des. Din el poti salva orice fisier partial tratat, ca tiff. Il poti procesa cu Photoshop mai vechi, fara probleme. Procesarile batch in L-R sunt superioare celor in PhS. Folosesc mai putine resurse si sunt mai rapide. Uneori de zeci de ori - si la zeci de mii de imagini, conteaza!

Mai bine iesi si faci alte fotografii mai bune decat sa iti pierzi vremea incercand sa « valorifici » unele mediocre.


Publicat în 08 martie 2013. 5960 vizualizari. 5 comentarii