en en | ro ro

Eram plecat cand Nikon a prezentat modelul D800. Pana la proba, citisem reviewuri de prestigiu. In a 2-a zi de probat i-am descoperit calitati despre care nu citisem nicaieri.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/fotografie/articol/cu-d800-in-mana/131/6864.html#start_comments

Asta m-a decis si dupa o saptamana am achizitionat unul.

Dupa un timp, si altii, mult mai cunoscuti, au descoperit si scris despre acele calitati.

Destinat mai degraba fotografilor versati si atenti, nu celor incepatori, aparatul are calitati incontestabile. Cea mai cunoscuta e rezolutia enorma, care atrage problemele tehnice. Vorba neamtului: Fata de ce-ti trebuie – „Ce-i prea mult nu-i sanatos.” Toata dotarea anterioara trebuie verificata, eventual up-gradata; carduri, HDD, placa grafica, computer, toate devenite insuficiente. Am decis sa schimb si programul de procesare batch. Photo-shop consuma prea multe resurse. La sfatul lui Cosmin trec pe Lightroom 4. Spun de la inceput, salvez Raw la 12b. Aleg 14b in situatii care impun interventii importante la fisier. Fotografiile trebuie sa fie mai intai interesante, mai putin batatoare la ochi.

Am schimbat cardurile, ambele de 32Gb peste x400, am mai luat 2HDD externe de 2Tb. Monitorul Led de 27 a inceput sa mi sa para mic, iar la anul voi schimba si computerul.

Am D800 de 3 luni – sunt impresionat de rezultate si de efecte colaterale. Pentru mine, calitatile lui deosebite sunt: latitudine de expunere record, in intuneric cu 2-3 trepte in plus, chiar fata de D5 Mk3. Si posibilitatea folosirii obiectivelor mecanice Ais, pe care le am deja. Cand iti trebuie intr-adevar, rezolutia enorma este binevenita. Un tiraj fotografic perfect are 73,6x49cm fara interpolare. Te poti uita la poza cu lupa. Se vad mai bine si calitatile si greselile. Folosesc trepied sau viteze mai rapide decat 1/3x focala. Descoperi ca slow-photo duce la rezultate bune, precipitarea nu te ajuta deloc.

Exista si o imperfectiune. Procesorul Af MultiCam 3500FX functioneaza incredibil de bine pe D4. Are insa probleme la D800. Rezolutia 150% liniar face insuficienta toleranta la calibrare. Se poate verifica. Pui D800 pe trepied cu obiectiv Af f:1,4 larg deschis. In Live-view maresti imaginea x23, echivalent 1,5m lungime. Aparatul devine nehotarat. Nu mai poate face clar.

Imaginea sare alternativ de la clar pe stanga la clar pe dreapta. Cele 2 module, stang si drept, ale procesorului Af au diferente minime de aliniere, vizibile la senzorii marginali.

http://falklumo.blogspot.ro/2012/05/d800-outer-sensors.html

Probabil toleranta la calibrare, 1+pix /D4 devine 2pix+ la D800. Nu mai este acceptata de procesor. Unele aparate din primele serii sufera mai grav decat altele.

Al meu merge impecabil, are acest simptom la nivel minim, nu se observa. 2 pixeli nu se vad nici pe monitor foarte bun, la 100%. Din cate stiu, si B.Panait si V.Dorolti sunt foarte multumiti.

Dar este intolerabil ca Nikon, 85% productie valorica in aparatura optica, nu da un raspuns tehnic clar nici dupa 3 luni celor care au achizitionat un D800 cu probleme.

http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=show_topic&forum=430&topic_id=7054&mesg_id=7054&page=#7303

Cu obiective mecanice /Ais, eventuale imperfectiuni de aliniere nici nu au efect.


Publicat în 16 septembrie 2012. 6304 vizualizari. 1 comentariu
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » aprilie 2024  (0)
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss