en en | ro ro

Tovarasul nu digerase complet Vizita de lucru din Coreea. Asa ca nu prea erau lucrari de proiectare la Institut, in 1973, spre sfarsit de cincinal.

Un arhitect bun primise un proiect : « Depistare si propuneri valorificare Monumente Istorice din judetul Caras-Severin ». M-a cooptat si pe mine, ca tanar arhitect si pozar. Dl.arh.Marcu Anghel, fie iertat, era simpatic si glumet. Am umblat impreuna prin judet 3 saptamani, din sat in sat prin zonele de sub munte. Am amintiri frumoase. Ajutat de Google-earth mi-am improspatat datele. La Otelul Rosu era combinatul siderurgic.

Dinspre Caransebes, Otelul Rosu avea Glimboca spre vest, Magura la sud. La est era Voislova, cu minunatul sat Marga, apoi Bautzari. Spre nord era Rusca Montana si Ruschita. Aceste sate erau in lungul caii ferate Caransebes-Subcetate.

Era o cale ferata cu cremaliera intre Beutari si Bucova, in zona dacica.

http://www.cfr.ro/JF/romana/2000_6/porti_fier.htm

Am mai amintit de aceste momente, cu alta ocazie.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/blog-vechi/articol/daca-tineretea-ar-sti/165/6146.html

La combinat lucrau tineri din acele sate. Si casele oamenilor cu stare se schimbau asa cum le impuneau « Copiii » de la oras, dupa moda vremii.

Atunci am cunoscut in direct « civilizatia » de mahala. Banatul este o zona bogata, cu oameni muncitori. Unii aveau o situatie materiala buna. Casele din barne seculare de gorun erau demontate. Se faceau case mari, putin sanatoase, cu ciment la interior si mozaic pe fatada. Sapate din blocuri de piatra, scarile masive erau aruncate.

Era rusine sa ai scara din marmura masiva, luata gratis din munte. Se faceau scari din ciment si contratrepte din oglinda. Luceau la soare, aratau prosperitatea proprietarului. Garduri din lemn de stejar sculptat erau arse in foc. Se faceau garduri « ca la oras », din tabla vopsita roz si verde crom. Erau oribile, cu pesti si cerbi, vopsiti in albastru, pe la colturi. Cred ca au ruginit de mult. Erau un fel de case manele.

De buna seama noi ne uitam dupa constructii vechi, traditionale, ramase neschimbate. Si asta batea la ochi autoritatilor. Nu a fost o problema, pana cand era sa fim luati cu furcile de cetatenii « Indignati » din Otelul Rosu. Un angajat la primarie i-a asmutit : Astia pozeaza casele sarantocilor ! Lor li se parea inadmisibil. Vor sa arate un « oras retrograd ». A fost greu sa ii convingem ca suntem bine intentionati…

Ce este mahala : cartier la margine de oras, populatia unui asemenea cartier.

Dar ca adjectiv are semnificatia : de rand, vulgar, grosolan. (conf.Dex)

Oamenii de la mahala sunt dezradacinati. Au fost smulsi dintr-o comunitate. Nu s-au adaptat in cea in care sunt implantati. Plini de frustrari le urasc pe ambele. Dar fac eforturi sa apara cat mai favorabil in ochii comunitatii din care fac acum parte.

Traim intr-o tara in care cultura de mahala este in ascensiune spectaculoasa.

Aproape intregul activ al aparatului de Partid, Militiei si Securitatii a fost recrutat din familii destramate de la tara ; oameni dezradacinati, fara a avea legaturi afective cu locul unde traiau. Paria sau nu, ei aveau puteri depline. O putere care din absoluta a devenit doar economica, dar si politica. Sunt si proprietarii mijloacelor media, pe care « ejaculeaza » gandiri profunde. Ce sunt blocurile prea mari, cu geam verde, in centrul istoric ? O manifestare actualizata a culturii de mahala, cuplata cu specula imobiliara.


Publicat în 30 iunie 2011. 7119 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » decembrie 2024  (0)
   » noiembrie 2024  (0)
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss