en en | ro ro

Mii de ani inaintea lui Darwin, oameni au ales ce vor sa selectioneze, caini ascultatori, oi cu lana fina, vaci care dau mult lapte. Sub comunism s-au promovat /selectionat canalii, oameni fara coloana vertebrala, fara responsabilitate. Lavrenti Beria, ministru de interne sub Stalin, era asasin si violator in serie. Alt exemplu : super-soldati /oameni-maimuta.

http://blogs.scientificamerican.com/primate-diaries/2011/11/10/stalins-ape-man-superwarriors/

Multe biserici demolate in Bucuresti sunt rezultat al relatiei intre despotul primitiv semi-analfabet si supusi directi prea slugarnici, sa nu li se pericliteze pozitiile. Distrugerea capitalei pe timp de pace nu ar fi fost posibila daca in conducerea tarii erau si oameni normali.

Puteau evita, taragana, distrugerea patrimoniului cultural, suportul memoriei noastre. Sa ne fie formatate Hdd-urile interne. Si pofta vine mancand. Din 1973 N.C a cerut o variantă cu demolarea bisericii Nasterea Maicii Domnului, calea Dorobanti, vis-a vis de liceul lL.Caragiale.

Dar biserica a scapat. Avea « Pile » mari, mergea acolo chiar mama Lui.


In mai 1977 dupa cutremur, varul « Tovarasei », primarul I.Dinca (zis Te-leaga) i-a propus demolarea bisericii Enei. El propusese sa se faca Centrul Civic in locul blocului Dunărea, cazut, si a Băii populare. Spatiul era clar insuficient. A incercat sa il mareasca.

Venind de la un meci de Cupa Davis, am inceput atunci poate sa scriu pe film cronici de istorie.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/blog-vechi/articol/prima-mea-prezenta-la-o-demolare/165/6223.html

Odata inceputa « Operatia » Casa Poporului, frecventa demolării de biserici a crescut. In zona « Ctitoriei Domnesti » era grabă mare. Prea multe monumente au fost sterse de pe fata pamantului. Alba Postăvari, biserică de secol XVI, a rămas numai o iarnă.


Au fost demolate bisericile : Enei in mai 1977 ; Buna Vestire 1981 ; Alba Postăvari in mar. 1984 ; Mânastirea Cotroceni, 1984 ; Izvorul Tămăduirii, 1984 ; Gherghiceanu, 1984 ; Spirea Veche, 1984 ; Sf. Nicolae Sârbi, 1985 ; Sf. Mina, 1985 ; Sf. Nicolae, 1986 ; Sf.Nicolae Jitniţa, 1986 ; Mân.Pantelimon, 1986 ; Doamna Oltea, 1986 ; Mân.Văcăreşti, dec.1986 ; Olteni, 1987 ; Sf. Vineri 20 iun.1987 ; Sf. Spiridon Vechi, 1987 ; Bradu Staicu, 1987 ; Sf. Treime, 1987.

Proteste internationale l-au facut pe NC sa « comande » mutarea lor in spatele blocurilor « Moderne ». Legende urbane sustin ca ar fi fost ideea Ei, sigura ca inginerii romani nu vor reusi, ca sa aiba un pretext cat mai bun. Se insela. Ecelentul ing.E.Iordachescu, dir.tehnic I.Proiect Buc, a brevetat un procedeu foarte performant. Zeci de biserici au fost salvate. Au fost translatate in curti interioare inguste, fara vizibilitate.

Prima dintre ele a fost biserica Olari, initial amplasata in axul caii Mosilor, acum in spate.


Biserica Schitul Maicilor e acum in spatele blocului SRI. Si Mihai Voda, ctitoria lui Mihai Viteazul, este inchisa in spate, cu acces doar prin str.Sapientei.

Ansamblul cladirilor manastirii, a fostelor Arhive ale Statului, fusese demolat in graba.


Una dintre cele mai dramatice demolari a fost biserica Sfanta Vineri, 19-20 iunie 1987. Erau si altele in plan. Au scapat. Biserica Dobroteasa urma sa fie demolata in ian.1990. Erau deja facute pregatiri. Treptele de acces fusesera partial sparte si un bloc inceput.

Pe marginea prapastiei, biserica a scapat. Cuplul fusese impuscat la Targoviste, in dec.1989.

Spitalul Brancovenesc, fondat de Safta Brancoveanu, avea in hol pisania pe care scria : « De moarte napraznica, in zi de Craciun, sa piara acel care se va atinge de acest spital, ucis chiar de oamenii lui. ». Potrivite coincidente, nu ! ?

Muzeul Ţăranului Român, colaborand cu Fundatia Orient Expres, organizează miercuri, 9 oct. 2013, ora 18,00, la Clubul Ţăranului, o nouă întîlnire din ” Serile Bucureşti Strict Secret”.

Tema în dezbatere – „Bisericile Demolate Sub Regimul Ceausescu”

Participă : Parintele Gelu Bogdan, Emil Berdeli, arh.Gheorghe Leahu, Liviu Mihaiu, arh. Andrei Pandele, Ovidiu Simonca, arh Sorin Vasilescu; Moderator – Stelian Tănase.

Iata si parerea unui strain competent despre actualul Bucuresti.

http://gulfnews.com/life-style/travel/when-in-romania-1.1113716

« Ceausescu a distrus zone mari din Bucuresti in incercarea sa de a construi o versiune europeana a Coreei de Nord, ordonand demolarea partiala a centrului istoric al orasului. Cladiri in stil art-deco sau neoclasic au fost inlocuite de monstruozitati « utilitare », cea mai mare si mai cunoscuta dintre acestea fiind Palatul Parlamentului, la capatul Bulevardului Unirii, fost Victoria Socialismului, lespede de orgoliu arhitectural care obstructioneaza lumina orasului. »

Exemplul Lui este urmat si acum de « urmasi », facilitand specula imobiliara. 

Toate fotografiile postate ii apartin autorului; ele nu pot fi preluate fara aprobare scrisa.


Publicat în 07 octombrie 2013. 15837 vizualizari. 4 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2024  (0)
   iunie 2024  (0)
   mai 2024  (0)
   aprilie 2024  (0)
   martie 2024  (0)
   februarie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss