en en | ro ro

Miscarea slow-food a aparut in regiunea Toscana, din Italia. http://www.slow-food.info/

Uneste placerea de a manca, viata sociala in armonie cu natura, sustine alimente locale. Ideea promoveaza un fel de viata relaxat, responsabil, obiceiul de a manca cu placere - celebrand traditiile culinare in societatea prietenilor.

Daca putem lua masa tihnit, putem calatori fara graba. Doar experiente deosebite raman adanc intiparite in amintiri, nu monumentele vizitate. Mergi intr-o zona tentanta si stai acolo o saptamana in relatii directe cu oamenii. Oamenii sunt cei mai interesanti. Dintre milioanele de poze digitale facute, putine merita privite de altcineva. Ca sa depasesti acest nivel, gandul trebuie sa ti se desprinda de aparatul fotografic. Relatia cu subiectul este mai importanta, atitudinea acestuia va fi mai degajata si relaxata.

Esti mai rapid si mai eficient, daca actionezi relaxat

http://www.luminous-landscape.com/essays/dynamic_patience.shtml

In epoca noastra consumerismul este inca laudat. Mai repede, mai iute, mai bun. Nu esti cu adevarat „Implinit” daca nu ai ultimul model la x, sau y. Oare asa o fi? Cine a fixat nivelul „suficient” pentru ceva anume? Dar la prea mult? „Ce-i prea mult nu-i sanatos”!

In Europa exista curentul "Slow Food". Slow Food International Association, Asociatia internationala a alimentatiei cu rabdare /simbol melcul, are sediul in Italia.

Ce predica miscarea "slow food"? Pentru a savura in tihna mancare de calitate, oamenii trebuie sa manance si sa bea lent. Sa se bucure de procesul de prepare al mancarii, impreuna cu familia si prietenii. Ideea se opune spiritului "Fast Food" si tot ce reprezinta ea ca stil de viata. Surpriza este ca aceasta miscare Slow Food, serveste ca baza la miscarea ampla numita Slow Europe. Totul a pornit de la punerea in discutie a grabei si nebuniei generate de globalizare, in dorinta de a avea un nivel al vietii cu cantitati mari, opus la calitate, de viata sau de calitate umana.

Conform revistei Business Week, muncitorii francezi, chiar daca lucreaza mai putin (35 de ore pe saptamana) sunt mai productivi decat colegii lor americani sau britanici. Si germanii, care in multe intreprinderi au implantat saptamana de 28,8 ore de munca au vazut productivitatea crescand cu un laudabil 20%. Aceasta atitiudine, numita "slow attitude", atrage si atentia americanilor, discipolii lucrului rapid, imediat si in cantitate mare. Aceasta atitudine fara graba nu inseamna sa se faca mai putin, nici sa se obtina calitate si productivitate mai mici, ci mai multa perfectiune, atentie la detalii cu mai putin stress. Practicand acest lucru in viata, inseamna intoarcerea la valorile familiei, ale prietenilor, ale timpului liber, ale comoditatii, ale vietii in micile comunitati. O intoarcere la Aici, prezent /concret, opus lui Mondial, indefinit /anonim, inseamna sa te intorci la valori esentiale ale fiintei umane, a placerilor cotidianului, ale vietii simple si convietuirii, ale religiei si credintei. Inseamna un mediu de lucru mai putin coercitiv, mai vesel, mai calm, mai productiv, mediu in care oamenii fac cu placere ceea ce stiu ei mai bine sa faca.

E recomandabil sa ne gandim la toate acestea. Posibil ca vechi proverbe: "Cu rabdarea trece marea" si "Graba strica treaba" sa merite din nou atentia noastra in aceste timpuri de nebunie. Nu ar fi bine ca intreprinderile din comunitatea, orasul, statul sau tara noastra sa inceapa a dezvolta programe serioase de calitate, fara graba chiar pentru a mari productivitatea si calitatea produselor si serviciilor fara a pierde calitatea umana ?

In filmul "Parfum de femeie" exista scena in care orbul, interpretat de Al Pacino, invita o fata la dans. Ea ii raspunde: - Nu pot, logodnicul meu va sosi in curand. La care orbul raspunde: - Stii, viata se traieste intr-o clipa ! Si o ia la tango. Momentul culminant al acestui film este aceasta scena de 1 minut.

Multi traiesc alergand dupa timp. Il ajung doar cand mor, fie de infarct, fie de un accident pe autostrada pentru ca goneau prea tare pentru a ajunge la timp. Altii, nerabdatori sa traiasca in viitor, uita sa traiasca in prezent, unicul timp care exista cu adevarat. John Lennon zicea: „Viata e doar ce ni se intampla in timp ce ne planificam viitorul”. Avem 24 de ore pe zi. Diferenta sta in utilizarea orelor, sa invatam sa profitam de ele.


Publicat în 23 februarie 2014. 6105 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » ianuarie 2025  (0)
   » decembrie 2024  (0)
   » noiembrie 2024  (0)
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » toata arhiva

rss