en en | ro ro

Cine are acum un aparat fotografic se crede fotograf; iar cei cu aparate mari, fotografi mari. Cu 50 ani in urma, treceai examene sa fii recunoscut fotograf.

Fotografia se facea exclusiv pe film, iar lantul greselilor tehnice posibile era asimptotic la infinit. Acum e lupta mare pe expozitii facute gratis de autori, doar sa fie lasati sa expuna. Dar nu toate sunt asa. Am fost la deschiderea unei expozitii la Muzeul Satului.

Am avut mana buna, autorul avea ceva interesant de spus, subiectul era interesant, fotografiile erau facute in 2004 pe film. Autorul, dl.Lucian Muntean, (Adevarul, Dilema) a avut cateva optiuni ambitioase insuficient valorificate.

« În viata satului apar schimbări profunde. Agricultura nu mai e singura optiune, satenii deprind meserii noi lucrative. Odată cu libera circulație în spațiul UE multi tineri au plecat în străinătate, căutand unui loc de muncă si un trai mai modern. »

Oamenii în vârstă, ramasi acasa, încearcă să isi păstreze stilul de viață tradițional.

« In Rogojel, sat izolat din Apuseni, s-au păstrat aproape nealterate traditii si proprietăti ; zona nu a fost colectivizata sub comunism. Munca la câmp, păstorit, cosit, munca la lemne, cules de ciuperci, pălinca, tăiatul porcului au ramas ipostazele localnicilor. »


Totul mi-a placut, desi prezentarea lasa de dorit. Angajati ai Ministerului Culturii nu se ridica toti la un nivel onorabil si fac des promisiuni financiare neonorate. Tirajele A4 facute la imprimanta erau pe hartie executata manual la Atelierul de Carte” R.Supuran. Din pacate passe-partout alb si geamul reflectant impiedicau aprecierea texturii hartiei.


Expozitia poate fi vazuta pana pe 20 iulie, la casa Bancu, Covasna, in sura.

Sura o face legatura cu subiectul, dar nu se ridica la un nivel decent ca spatiu de expunere cu o lumina psihedelic-jalnica, semi-obscuritate si pete de soare prin acoperisul perforat, inclusiv reflexul cerului din est in geamurile ramelor.


Publicat în 30 iunie 2014. 3715 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » februarie 2021  (0)
   » ianuarie 2021  (1)
   » decembrie 2020  (0)
   » noiembrie 2020  (0)
   » octombrie 2020  (1)
   » septembrie 2020  (0)
   » toata arhiva

rss