en en | ro ro

O parere de arhitect
Printr-un concurs favorabil de imprejurari, orasul Sibiu a obtinut sansa si fondurile de a isi expune patrimoniul cultural. Cel mai mult a contat interventia ducatului Luxemburg, marele favorit. Sasii din Sibiu provin din Luxemburg, vorbesc acelasi dialect. Favoritul, surprins, si-a favorizat concurenta si ambele orase au fost retinute. Mare merit il are si primarul Johannis.

Centrul orasului Sibiu este o bijuterie medievala, depreciata partial dupa multi ani fara nici-o ingrijire si interventii nefericite.
Oportunitatea de a deveni capitala europeana culturala 2007 a drenat fonduri importante. Am fost invitat sa particip la concursul cu Piata Mare din Sibiu. Tema nu prea se potrivea cu realitatea. Arhitectul sef, dl.Guttman mi-a spus ca deciziile ii apartin exclusiv dlui.Fabini. Dl. arhitect academician este exceptional de bun la tehnica, in domeniul monumentelor istorice :
http://www.abfabini.ro/
Dar a ramas in urma in domenii urbanist sociologice si are o vedere dirijista.
Pentru dansul monumentele sunt cladiri moarte, sclipitoare. Nu a intrevazut posibilitati reale de aducere la viata a centrului orasului. Doar a participat, contra-cost, la reanimarea lui.

Studii pe bani americani, facute de italieni si francezi in 1990, au dovedit ca spatii publice, ca sa fie cat mai placute si atragatoare, trebuie sa cumuleze cateva calitati : spatii pietonale cu puncte de interes, fara circulatie auto si sa nu fie prea mari. Spatii peste 50x40m, unde bate vantul, ii resping pe cetatenii si turistii care ar dori sa se simta bine.
Piata Mare din Sibiu, cu 132x 92m, e prea mare, sa te simti bine in ea.

1%20piata%20Mare%20Sibiu.jpg

Trebuia altfel tratata, impartita logic, profitand de forma. Singurele locuri placute au ramas buzunarele laterale si in spatele scenei, cu statuia Gh.Lazar ajunsa intr-o pozitie de plans.

2%20Gh_Lazar%20in%20spate.jpg

Daca cladirile au fost relativ bine lucrate, ansamblul are ceva de spatiu necontrolat, pregatit pentru o Vizita de Lucru. Si probabil va fi modificat fundamental in anii viitori. Pacat de bani ! Adevarat ca fondurile europene au fost foarte bine Absorbite, mai ales de cine trebuia.
Desi scopul principal, atragerea atentiei asupra unui oras minunat a fost atins, unele obiective au fost doar bifate, sa nu zicem complet nereusite : mobilier urban intristator, banci si pubele scumpe, dar urate, de slaba calitate. Fantanile noi sunt amplasate intamplator, ca cea din spatele unei statui in parc. Spatii audio-opresante au costat enorm.
Noroc ca a ramas orasul splendid si plin de viata, cu oameni interesanti.

3%20cuplu%20si%20lumini%20Piata%20Mare.jpg

4%20Sibiu%20seara%20zona%20veche.jpg

5%20amurg%20Piata%20Mica.jpg

Spatiile verzi au fost eliminate dintr-o prejudecata. Lucrarile s-au facut contratimp. Copaceii mici ar fi fost poate dezamagitori. Iar pietele pustii, Minerale, sunt mai usor de intretinut.
Pentru odata, cugetarea d-lui Lupas era normala.

Publicat în 12 iulie 2007. 9262 vizualizari. 0 comentarii