en en | ro ro

La Cluj are loc Photo-Romania Festival. Am fost invitat sa prezint imagini cu vizita lui Cartier Bresson din mai 1975. Cele expuse de mine pot fi vazute aici :

http://www.ap-arte.ro/ro/fotografie/inspirat-de-henry-cartier-bresson-mai-1975/170.html

De buna seama, sunt expuse si cele ale lui Victor Boldar.

http://www.photoromaniafestival.ro/expozitii/?snume=cartier+bresson&scategorie=&sdata=16-05-2015

Au trecut 40 ani. Experienta mea ca fotograf in perioada comunista e mai complexa. Nu are conexiuni directe cu expozitia prezentata la Cluj.

Desi se simte pornirea in acea directie inca de atunci. Contactul cu fostul nr.1 mondial mi-a deschis ochii catre realitatea inconjuratoare si spre viata de zi cu zi a romanilor. Am avut nevoie de cativa ani, sa « stapanesc » cat de cat aceasta fotografie.

La sfarsit de mai Romania primea vizita tovarasului Kim-Ir-Sen, lider al Partidului nord-coreean. Poporul coreean avea manifestari de adulatie a sefului mai puternice decat poporul roman, iar primitivul Ceausescu era foarte invidios.

Cuplul Bresson tocmai parasise Romania.

In toamna, la AAF a venit un plic din Franta. Eram acolo. Dl.Comanescu mi-a aratat 8 fotografii cu format intre 18x24 si A4, exceptional copiate, stampilate « Magnum » si semnate de mana : H.Cartier-Bresson. I-am cerut sa reproduc 2 in revista.

Am fost refuzat. Erau pentru cineva anume.

Nu stiu cat ar costa acum cele 8 fotografii la licitatii Christie’s - cam cat un Ferrari nou.

Iata conexiunea actualizata a fotografiilor lui facute la Bucuresti, atunci.

http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=SearchResult&STID=2S5RYDWFT0ZY

Numerele 3 si 10 erau alese de mine. Din pacate, cateva dintre cele mai puternice au disparut. Inclusiv una, unde N.Ceausescu imita salutul nazist, care apare aici.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/blog-vechi/articol/cum-ne-vad-altii-si-cum-ne-percepem-noi/165/6505.html

Am avut inspiratia sa o salvez. Tot vorbim de fotografiile Magnum in Romania, iata-le si pe cele ale sotiei sale, d-na Martine Frank :

http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=SearchResult_VPage&VBID=2K1HZOQJH3JB5Y&SMLS=1&RW=1264&RH=898#/SearchResult_VPage&VBID=2K1HZOQJH3JU1J&SMLS=1&RW=1264&RH=898

Pana la aceasta intalnire arhitectura era mai importanta pentru mine decat fotografia. Cum deciziile finale in arhitectura au fost luate de atunci exclusiv de activisti de partid, desi nu pricepeau nimic, fotografia a devenit din ce in ce mai importanta. Cu timpul am asimilat parerile maestrului. A inceput sa ma preocupe viata zilnica, in care aberatia inlocuia progresiv normalul. Incepea « Epoca de Aur », zisa si « labele - poc ».


Publicat în 11 mai 2015. 6517 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2024  (0)
   iunie 2024  (0)
   mai 2024  (0)
   aprilie 2024  (0)
   martie 2024  (0)
   februarie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss