en en | ro ro

N-am plecat la Sfantul Munte pentru fotografii. CBS a filmat dupa 2 ani de solicitari :

http://www.youtube.com/watch?v=zLBY148-X-4&NR=1

De la Muntele Athos, cel mai mult mi-a placut Vatopedu, singura mare manastire vie. Peste 100 de calugari respecta integral canoane din secolul X. Denumirea manastirii vine de la Teodosie, imparatul Bizantului, care a dispus construirea primei manastiri pe locul bisericii lui Constantin cel mare. Fiul sau, maturat de pe punte de un val urias, a fost gasit viu intr-un tufis. Nu, nu G.W.Bush junior, ci Arcadie al Bizantului, salvat de Maica Domnului. In greaca, rug de mure = vato + copil = pedi.

http://www.munteleathos.com/Pagina/Afisare/Manastirea_Vatopedu

datele sunt de mult depasite.

http://ro.orthodoxwiki.org/M%C4%83n%C4%83stirea_Vatopedi_%28Muntele_Athos%29

Ansamblul principal de cladiri dateaza din secolul X. Biserica are culoare rosu englez, dupa obiceiul bizantin. Fotografiatul este formal interzis. Curtea e amenajata in panta pronuntata, preluand 2-3 etaje. Stateam la etajul 2 in corpul din nord. O pasarela ne conducea spre arhondaric, asezat la sud, unde ajungeam la parter. In curte era dute-vino perpetuu, de calugari si pelerini. Ora locala este ora Romei +2.


 

Ceasul merge, arata 23h25 la apus, la noi (vara) ar fi 19h25. Este ora Bizantului si ora de culcare. Imperiul Bizantin a cazut din 1453, dar este inca viu in peninsula.

Vatopedu este cea mai bogata manastire din Sfantul Munte. Are un tezaur de icoane, dintre care 4.000 exemplare au circa 500 de ani.

http://www.youtube.com/watch?v=y81H0QAy1VY&feature=related

Biserica, relativ mica, combina eleganta cu opulenta tipica Bizantului. In timpul slujbei nu sunt folosite cadelnite, ci catzuie care zornaie, cu miresme parfumate diferite. Am mai mirosit fum de tamaie, dar impresiile olfactive de la Vatopedu erau la un alt nivel.

 

Exprimarea mea scrisa nu este destul de elocventa. Am descoperit confesiunea lui Dan C.Mihailescu. A ajuns si el acolo ; sper sa va amuze.

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/zi-cultura/articol/muncit-draci-lucrat-ingeri


Publicat în 31 mai 2011. 6009 vizualizari. 2 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   octombrie 2022  (0)
   septembrie 2022  (0)
   august 2022  (0)
   iulie 2022  (1)
   iunie 2022  (0)
   mai 2022  (0)
   » toata arhiva

rss