en en | ro ro

Intre garniturile de frana si demolarea bisericilor ? Nu par a avea ceva una cu alta.

In 1984 mi-am cumparat Oltcit de la Idms Craiova. Am reusit sa ajung cu el la Bucuresti.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/personal/articol/turul-tarii-in-oltcit-fara-benzina/129/90.html

A venit duminica ; intentionam sa ies cu masina noua din oras. La a 3-a frana, masinuta a ramas blocata, nu o mai puteam urni din loc. L-am sunat pe mecanic. Ce mi-a spus :

«Nu e ceva grav. Au montat din fabrica garnituri prea mari la cilindrul de frana. Cand se incalzeste, frana ramane blocata. Se raceste si se va debloca in 30 minute. Dar in oras nu poti merge prin zone aglomerate. Acum nu pot face nimic. Nu am voie. Iesi cand poti pe autostrada si termina toti cei 1000 km rodaj. Cu mia de km la bord poti sa vii la prima revizie tehnica. Atunci schimbam si garniturile neconforme.»

Zis si facut. Ajuns luni la birou, m-am interesat ce era urgent in zona autostrazii.

Fara clase primare absolvite, Adi (tov.Elena C. - «Academician-dr-inginer») vroia sa isi transforme “maretul” catun natal Petresti in Mun’cipiu, cum se zicea atunci. Dar Petresti nu avea industrie. I.Frigidere Arctic Gaesti avea ordin, indicatie cum se spunea atunci, sa faca o sectie de rafturi de frigidere la Petresti, un atelier de indreptat si sudat sarme.

Trebuia relevat terenul. Plecat cu ing.topometru D.M, am trecut pe la Arctic, am vizat delegatiile si am luat schita terenului. Hai la Petresti ca avem de facut rodajul. Am montat teodolitul. In timp ce masuram grabiti terenul, apare un tip cu o Dacie 1300. Acum i s-ar zice tunata. S-a dat jos. Avea chef de vorba. «V-a trimes Novolan (directorul IFAG) ?

Acu’ o sa avem Noi si industrie !» Nu eram prea atenti, dar progresiv am inteles ce zice. Vorbea despre «Fina». Adica tatal lui ii fusese nas. Cui ? Pai chiar al Ei ! 

Spunea fara jena ce noroc a avut cu Familia lui. Era vice-primar, desi analfabet. Si el.

Cat de tare era «Al batran». Tatal Ei. Sarea tot timpul la bataie, mai ales cand se imbata.

De asta l-au dat afara din Jandarmerie... Si-a deschis carciuma in sat. Era temut de toti. Pana la urma si-a gasit si el «nasul». Venit de undeva de la munte, popa din sat, inalt si slab, era numai muschi. Rar venea la crasma sa caute pe cineva. De fiecare data, «Al batran» ii cauta pricina. Dar cum sarea la bataie, popa il «rapunea» imediat.

Carciumarul il ura de moarte. Si-a crescut si copiii in dusmanie fata de biserica. «Si uite, acum Fina face si drege ce vrea. Cum are ocazia sa darame o biserica, nu ezita.»

Venisem sa termin rodajul. Masuratorile topo erau de asta data mai mult un pretext. Am aflat din sursa autorizata unul din «motivele» pentru care un cuplu de semi-analfabeti, ambii cu tati alcoolici, si-au facut un titlu de glorie in a distruge monumente vechi ale capitalei, o buna parte din patrimoniul noastru cultural, suport al memoriei noastre.

Si m-am intors si cu rodajul facut.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/personal/articol/masinuta-cu-3-usi-din-dolj/129/6838.html


Publicat în 02 martie 2016. 5035 vizualizari. 1 comentariu
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » septembrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss