en en | ro ro

Scriu subiectiv, pentru stilul meu de fotografie, despre potrivire sau nepotrivire. La V1, mi-a displacut ca nu e chiar competitiv la inalt nivel, desi foarte comod. Dar pentru modul meu de a fotografia, dezamagirea a venit de la Fuji X100.

Comparand aparatele, cel mai mare punctaj il ia acesta. Merita 10 pentru discretia la declansare. Dar la pomul laudat sa nu te duci cu sacul ! Pana acum nu am mai intalnit un aparat atat de incomod in mana. Nu poate fi tinut nici cu dreapta, nici in stanga.

Sunt comenzi incomode, greu de accesat. AF-AL lock e amplasat jos, greu accesibil cu dreapta. Selectorul M, Af-S, Af-C este stupid pus, facut sa fie greu de folosit. Unele comenzi se fac cu 2 maini, sau cu confirmare, imposibil de facut cu aparatul la ochi.

In situatii de subiecte mobile ce se apropie, AF e deficitar, sub nota 5. Nu straluceste nici la limita dintre intuneric si lumina. Uneori ezita secunde, pana anunta ca nu poate.

Cadrul mare cu AF poate da erori mari. Fie il alegi mic si nu ti-l arata, fie treci pe Af-c, unde este mai exact. Au pastrat optiunea Macro, ciudata la aparat cu vizare paralela. Chiar setarea in macro se face laborios, cu confirmare, un buton era suficient.

Are 5 ture la vizarea manuala, de nefolosit. Dispar si melcii pana sa o reglezi. Mai bine marcau distante, metri, fractiuni, sa zicem pana in 60cm, gravate pe obiectiv.

Cu marcaje pe obiectiv mergea mai repede, discret si sigur.

Nu sunt singurul de aceasta parere. AF apropiat este mereu la limita. Merge incet si nesigur. Practic, in zona 0,5-1m, cele 3 optiuni mai mult gresesc.

Si altii au fost nemultumiti de priza incomoda si AF deficitar. Aparatul d-lui Ken Tanaka, fotograf american (1,73mh) de origine japoneza, in dreapta, are fixat un suport de priza (83$).

 

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2011/12/fujifilm-finepix-x10-impressions.html

Parerile mele sunt convergente cu ale lui Cosmin, preferintele difera desigur :

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.226741350685960.78557.100000502917959&type=3

Echipele Fuji au facut gafe. Parca erau suparati unii pe altii. Setarea separata pentru fiecare menu este o exagerare. Aparatul are captorul cu imagine foarte curata, dar nu mereu.

Am avut surprize cu banding vizibil in zone mediu inchise pe multe clisee, 1/5 dintre expunerile la 3.200 Iso, cu setarile de sus pana jos pe standard.

O fi un efect la imaginile cu contraste prea mari - la cele terne apare mai rar.

Sa fi fost exemplarul pe care l-am probat cu probleme ? Nu cred, dar e posibil.

Are pana si time-lag, declanseaza cu intarziere. Asa ceva nu suport. Dispare daca il treci pe Manual F. Atunci sunt greu de fotografiat subiecte rapide. Practic esti tentat sa faci poze de la sold, dar nu are Display Lcd Orientabil.

X100 mai bine gandit ar fi fost o bijuterie, mare pacat.

Multe setari de la X 100 nu sunt pe gustul meu, ca saturatia si Active DL excesive. Poate li se potrivesc altora. Am renuntat sa-l achizitionez. Desi e un aparat foarte bun, nu mi se potriveste.

Te scoate din sarite cand ai /ar rata dintre ocaziile promitatoare.

Asteptam cat de curand si alte surprize placute de la Fuji, mai puse la punct.

 

Nici Nex 7 nu e perfect. Prima zi nu stiam sa-i scot ocularul de cauciuc ce protejeaza ochiul de lumina la vizarea electronica ; sa pot regla dioptriile. Am amanat a doua zi, pe lumina.

Am plecat de acasa pe un ger strasnic, cu aparatul la gat. Am pus mana sub aparat. Se desfacuse capacul de la compartimentul /baterie + card. Bine ca ele stateau fixe. Si ocularul de cauciuc se desfacuse partial la frig. Tineti-l intr-un buzunar pe vreme rece si intunecoasa !

Din setarea Iso Auto nu poti schimba nimic. E stupid: 1.600 Iso maxim si 1/60 min. Desi si la 6.400 se obtin uneori imagini bune, peste acceptabil.

Si Nex are un buton, movie record, care mai porneste intamplator, sub degetul mare. Fisierele mari Sony Nex 7 sunt voluminoase: jpg fine au 6-9Mb, « Arw » au 24Mb.

E jenant ca un aparat cu senzor si vizare record nu permite setarile personalizate.


Publicat în 26 decembrie 2011. 9343 vizualizari. 6 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss