Eram la Paris in perioada Craciunului. Ninsese noaptea si 2cm de zapada au dat toata circulatia peste cap. Peste tot vedeai tamponari intre soferi neobisnuiti cu zapada.

Mi-a atras atentia o comisie a Primariei locale, observau acoperisuri si fotografiau turturi. Notificau proprietarii si scriau amenzi. In Paris, regimul de inaltime comun este P+4+M. Toti proprietarii sunt interesati sa isi intretina bine cladirile. Daca nu sunt, pot fi obligati. O cladire bine proiectata, corect executata, bine intretinuta nu permite aparitia turturilor. Nu este un pericol pentru trecatori.

In tara noastra, dupa 45 de ani de comunism si 25 de ani de tranzitie bezmetica - sub urmasii nomenklaturii, toate casele frumoase realizate in interbelic s-au degradat. Statul comunist le-a folosit abuziv. N-au fost intretinute, au fost prost modificate, s-au paraginit. Oamenii s-au obisnuit, asa li se « pare » normal.

Pana si pe cladiri de banci apar uneori inscriptiile : « Cade tencuiala /turturi. Treceti pe propriul risc. Mergeti pe vizavi. »


Adica « Noi » /proprietarii suntem nesimtiti, foarte nesimtiti - si nu ne pasa.

Cu o administratie locala incompetenta si corupta nu este de mirare ca tot Centrul Istoric este plin de cladiri de-a dreptul periculoase.


Publicat în 22 martie 2015. 8288 vizualizari. 0 comentarii