en en | ro ro

Polonia a contestat comunismul din 1980. Comunistii au proclamat legea martiala, dar represiunea nu a dat roade. Au fost obligati sa negocieze. In august 1989, sindicatul liber Solidaritatea a castigat alegerile, intr-o tara comunista! Oamenii au cerut libertate in toate domeniile.

In 1997 citeam o revista de arhitectura franceza. Articolul de fond se referea la 2000 de edificii de cult, construite in Polonia intre anii 1981 si 1996. Interesanta era introducerea scrisa de presedintele Uniunii poloneze. Punea in garda impotriva repetarii greselilor altora.

In anii 1960, in Europa de vest s-au construit biserici mari cu suprafete enorme de sticla. Criza energetica a scumpit carburantii. Frecventarea bisericilor a scazut, ele nu mai sunt atragatoare. Din valul de biserici mari facute prin 1960, doar in sudul Italiei si al Spaniei au mai ramas cateva in functiune. Restul au disparut in proportie de 96%. In tari bogate, Belgia, Danemarca, Olanda, Regatul Unit, aceste cladiri au fost abandonate, demolate sau reconvertite in alte functiuni. Si biserici vechi, dar mai ales cele noi, prea mari.

http://io9.com/beautiful-churches-that-have-been-converted-into-secula-583156045

Astfel sunt folosite in loc sa fie abandonate si sa se degradeze.

Principalele cauze ale acestui fenomen au fost : indepartarea oamenilor de religie, costul mare de intretinere si sindromul opresiv de pestera: In cladire era frig si intuneric, batea vantul, zgomotele fac ecou. Compartimentari, izolatii si tratari fonice inlatura sindromul.

Lumina solara este cea mai importanta. Dar ea trebuie controlata.

Despre cum spera Patriarhul Daniel sa « rezolve » Catedrala Neamului, am mai scris :

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/blog-vechi/articol/ambitii-cu-decizii-pe-supozitii/166/6696.html

Sa vedem cum o sa iasa. Auspicii prea bune nu sunt. Daca mareata catedrala va avea sindrom de pestera e sigur ca nepotii nostri o vor transforma in altceva, laic si lucrativ.


Publicat în 29 august 2015. 7636 vizualizari. 33 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Propuneri proprii
   » Probleme Bucuresti
   » Idei generale
   » Blog vechi

Arhiva
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » iunie 2024  (0)
   » mai 2024  (0)
   » aprilie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss