en en | ro ro

Scriam mai demult despre ctitoriile « Marete » din 1984:

http://www.ap-arte.ro/en/blog/blog-vechi/articol/in-1984-tara-se-umplea-de-ctitorii-maiestre/165/6277.html

Intre timp au fost batute recordurile. Presiunea «dezvoltatorilor urbani» a scazut infim din cauza crizei. Excesele sunt tentante in conditiile legislatiei noastre deficitare. Iar parerile autoritatilor sunt influentate de distrugerile nesabuite ale anilor 1984.

Membrii Comisiei Urbanism PMB si-au schimbat progresiv mentalitatea. Au descoperit si ei cat de avantajos este sa depasesti orice limita. Orice abuz le mareste puterea.

http://www.icr.ro/bucuresti_industrial

Asezarea unui turn pe o artera mare presupune un studiu atent, nu abuzuri tolerate. O singura « poveste ». Un proiectant cu relatii a solicitat o cladire super-inalta pe bd. Ion Mihalache la nr.15? Chipurile ar fi fost in continuarea axului bd.Catargiu, fost Ana Ipatescu.

Nu era. Intre axele strazilor sunt 16º! Si erori de desen dau deplasari de 5 ori mai mari. In poza se vede bine : axul bulevardului, sirul becurilor pe latura apropiata, nu atinge cladirea.

 

Prelungirea axei bulevardului era cel mult aproape de tangenta cladirii. Si sa fi fost corect axat, un turn pus la intamplare are efecte nefaste pentru oras.

A fost o dovada de incompetenta, sau doar o frauda acceptata ?

Cine era proprietarul terenului, in acel moment, a contat cel mai mult.

Asa a fost aprobat Tower Center, cea mai inalta cladire din oras.

Vad ca executia a facut-o Bogart, ruda apropiata cu DIP.

Pentru ce ne-a fost slutit orasul? Unele ziare anunta ca Tower center este inca pustiu :

http://www.ziare.com/stiri/ancheta/cea-mai-inalta-cladire-din-romania-fara-proprietar-1005544

Si nu numai aceasta. In oras mai sunt zgarie nori amplasati aiurea, ramasi pustii :

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/gaurile-negre-din-portofoliul-dezvoltatorilor-de-cladiri-de-birouri-152300.html

Constructiile mari se fac pe credit. Termenul de dare in folosinta este important la amortizarea investitiei. Am avut conflict cu o firma austriaca mare. Au venit in 1999 cu o banca vis-a vis de Sfantu-Iosif. Le-am impus sa reduca inaltimea cu 2 nivele, la cornisa de pe general Berthelot. A iesit un scandal monstru. Mi-au cerut demisia la Primar. Dar au obtinut imediat avizele.

Am fost invitat la darea in folosinta. Si Directorul austriac mi-a multumit direct.

Mi-a spus ca m-ar fi jupuit de viu, cand le-am scos 2 etaje. Au avut 2 procese cu vecinii, castigate in 6 luni. Cladirea respecta pana si Codul Civil 1865. Nu au platit penalizari si blocarea santierului. Au putut inchiria suprafate, mai luminoase, la valori mai mari. Au pierdut 25% din suprafata. Insa au castigat 24% la costul pe mp. Si circa 2 ani de chirie in avans, inainte de vanzare, cu beneficiu suplimentar de circa 1 million $.

Aviz amatorilor de specula imobiliara. Care se poate intoarce impotriva lor.

Avem vechime in aruncarea banilor pe fereastra la turnuri inutile. Inca din 1985.


Publicat în 05 septembrie 2011. 25628 vizualizari. 1 comentariu
1 comentariu la "Greseli intamplatoare sau erori intentionate"

Emi
2013 ianuarie 29, la ora 13:59:59
Am o intrebare Domnule arhitect: atunci cand se aproba o astfel de constructie, cam cata atentie se acorda locurilor de parcare si cailor de acces? Se face o observatie a traficului din zona pentru a stabili cam care vor fi efectele constructiei asupra circulatiei rutiere si asupra aerului (din cate stiu un turn incalzeste foarte mult zona datorita instalatiilor masive de climatizare de care are nevoie)?