Iar calea de mijoc este cateodata greu de ales. « Investitorii » vor sa amortizeze cat mai repede banii investiti, sa obtina beneficii cat mai mari. Si arhitectii mai buni sau mai putin buni sunt platiti un procent din valoarea totala, devin complici - uneori involuntar.

In Romania si in Bucuresti constructii noi sunt utile si necesare. Dar acestea nu pot sa fie puse oriunde si oricum. In orice tara exista experti autorizati. Noi suntem mai cu mot. Avem adevarati experti, evitati pentru ca se pricep si sunt responsabili. Avem cetateni cu hartii de expert. Nu se pricep dar negociaza stampila. Cu cat aberatia sustinuta este mai mare, costul « expertizei » lor creste. Albul devine negru, iar negrul ajunge imaculat.

Prea multe cladiri importante pentru patrimoniu au fost demolate. Sub Ceausescu, dar si dupa caderea acestuia. Legislatia ar trebui sa protejeze caracterul orasului si al zonei. Legislatia romana era caracterizata drept submediocra in raportul UE /1997. Si nu s-a schimbat. Culmea singurul loc cu regulament de constructie romanesc aproape integral respectat e la Balcik !

Nu putem face toate cladirile monumente istorice, nu exista fonduri suficiente. Dar nici sa fie « strivite » de cladiri vecine, edificate la alta scara. Nu putem permite ca farmecul orasului sa dispara complet. In arhitectura si utopia e periculoasa. Ea face prozeliti profesionistii prosti oricand dispusi la nerozii, executate cat se poate de sarguincios.

Scara exagerata a locuirii moderne este dirijata de regula din interese speculative

http://www.contributors.ro/cultura/scara-supraumana-a-locuirii-moderne-o-perspectiva-critica/

Si eu am solicitat CU pentru cladire depasind 200mh in 1997, dar nu era asezata intre cladiri monument, in plin centru. Iar la acel moment era tot o incercare de echilibrare.

Dezvoltarile actuale ale oraselor au prea putina noima.

Decizii majore sunt luate de cei cu functii, fara intelegerea consecintelor. Interese oculte primeaza des in sfaturile consilierilor. Uniformizarea totala trebuie evitata. Cartiere de blocuri marginase Ceausescu au reusit abrutizarea in ghetto pentru locatari.

Surprinzator, fericirea depinde putin de starea materiala. Si mai mult de apartenenta la o comunitate cu idealuri si preocupari convergente, din care simti sincer ca faci parte.

Sarbatori cu bine, alaturi de cei dragi.


Publicat în 18 aprilie 2014. 8739 vizualizari. 0 comentarii