Am participat la mari concursuri de arhitectura. Nu am amintiri placute. Deseori tema a fost gresit redactata. Sau, daca nu, a fost respinsa de juriu. De regula, participi la un concurs important daca ai idei deosebite de afirmat intre profesionisti. Desi unii participa doar pentru complectarea CV. Juriile sunt alcatuite din reprezentantii unor organisme profesionale. Cei desemnati, reprezentativi, nu sunt neaparat specialisti in domeniu. Gasiti exemple numeroase. Concursurile cu Catedrala au discreditat breasla in ochii BOR. Asa ca finalul a fost un « concurs » de constructori pe o tema data.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/blog-vechi/articol/ambitii-cu-decizii-pe-supozitii/166/6696.html

Si mai grav e cum au decurs concursurile pe teme medicale.

M-am dus sa-mi fac analize la Spitalul Carol Davilla. Lucrurile au mers repede si bine. Surpriza a fost la sfarsit. Externarea se facea la prof.Penescu, fost sef de sectie. Dupa formalitati medical-administrative, directorul m-a oprit. A chemat la telefon managerul si seful de sectie. M-a prezentat ca asociat al d-lui arh.Metulescu, specialist in spitale, 32 proiecte realizate Franta. Ca parte din echipa care ar fi trebuit sa castige concursul.

Intre timp s-a executat "Proiectul Laureat". Nu a primit Autorizare, pana nu au facut 11 modificari la proiectul initial. Si e un dezastru absolut din punct de vedere functional.

Cladirea veche are o scara monumentala centrala si 2 la extremitati. Cladirea noua are unica scara in coltul S-V. Si acces unic de legatura, cu o rampa la etajul 2, in colt NE! Functional, etajul 1, casa veche, are legaturi curente cu etajul 1, casa noua. In toate cazurile, bolnavi si cadre medicale coboara jos, traversand curtea prin ploaie, apoi urca inapoi. « Avantajele » proiectului Laureat erau "sublime". Nu functioneaza.

Parcajul subteran deservit de lift nu poate functiona. Lobby cu scara continua, gen muzeu de arta, din colt NV a devenit sala de asteptare insuportabila vara. « Gradina » peste parcaj nu exista. Acolo sunt parcate salvari si masinile conducerii. In spitalul de hemodializa pacientii sunt atasati la rinichi artificial, nu se plimba prin parcaj.

Am fost clasati pe 4. Dl.arh.Lungu « mi-a zis-o » in fata. « De ras. Unde ai vazut tu spital galben ! » Doar la Londra si Frankfurt. Pe 3 era L.P, roman din Germania, asociat cu o firma germana, specialista in spitale. Castigatorul din Timisoara, fiu ofiter secu', a avut « Mari Sanse ». In Europa sunt 2 firme specialiste in dializa, afiliate ERA-EDTA.

http://www.era-edta-reg.org/index.jsp?p=1

Ulterior concursului, dr.Penescu le-a dat proiectele fruntase la studiat. Proiectul nostru avea o observatie, proiectul german avea 2-3 obiectii. Proiectul laureat a fost respins, considerat ca ridicol. Comentariul tardiv nu mai schimba nimic.

Si dupa 10 ani, recunostiinta sincera a doctorului mi-a facut placere.


Publicat în 07 septembrie 2013. 30132 vizualizari. 10 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Propuneri proprii
   » Probleme Bucuresti
   » Idei generale
   » Blog vechi

Arhiva
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » iunie 2024  (0)
   » mai 2024  (0)
   » toata arhiva

rss