en en | ro ro

Costica Acsinte, fotograful din Slobozia, era practic necunoscut in Romania, in timpul vietii sale.
Aurel Mihailopol (1928-1982) era considerat printre cei mai talenta╚Ťi fotografi din anii regimului socialist.

Student in 1964, am vazut expozitia lui cu fotografii inspirate si il apreciam drept unul dintre zeii fotografiei. Mi-a mai trecut.
De la expozitia 333, in sala Dalles, a mizat exagerat pe calitatea tehnica (cine mai avea in 1973 Hasselblad cu 3 obiective) si pe titluri pompoase. Ii placea succesul, de buna seama, si facea orice fel de fotografie. Ce isi doreau romanii in acea vreme ? Poze color, poze de studio, cu figuranti interesanti, actori. Exact asta facea el. In Romania inchisa a anilor 1980 era adulat de admiratori ca om orchestra. Dupa ani la revista Cinema era tentat sa regizeze orice. Avea si talent, desigur, fiica lui este un regizor reputat. Totusi regia dauneaza in buna masura credibilitatii.
In imprejurari nefericite, Mihailopol s-a prapadit in 1982. Avea numai 54 ani. Si sotia i s-a comportat pueril, ascunzandu-i opera. Cele mai bune imagini i s-au devalorizat prin lipsa de expunere. Ochii care nu se vad se uita…
Mai grav, cea mai de succes serie a lui Mihailopol era un remake dupa o fotografie de succes a vremii, candidata la premiul Pullitzer, la care noi nu aveam atunci acces. Ma refer la seria cu stiucile infipte oblic in nisip, la Portita. Nu gasesc acum fotografia lui Thomas Abercrombie cu caine si pesti (cod) inghetati, infipti in zapada, cu loc 2 la Premiul Pullizer prin anii 1958-60. Doar una din serie.


Daca ar fi scoase la iveala, lucrarile sale, necunoscute in alte tari, s-ar raporta la potopul fotografic actual. Revolutia digitala a schimbat datele. Chiar fotografii pe film lat au calitate tehnica modesta fata de rezolutia enorma a digitalelor ultra-moderne. Titlurile pompoase care derutau cenzura sunt acum desuete si contra-productive.
Cu mare regret, as risca un pronostic tragic. Nu stiu daca mai exista negativele lui ? Daca nu, Mihailopol va ramane o legenda fara consistenta in istoria fotografiei, oricat a fost el de talentat. A facut prea multe compromisuri. Exceptionale pentru Bucurestiul anilor 1970, fotografiile lui pastrate sunt cel mult medii, pe standardele actuale. Iar preocuparile lui prea dispersate vor indeparta orice curator vestic.

In timp ce Costica Acsinte, atunci necunoscut la nivel national, este apreciat peste tot ; a facut o fotografie vie, autentica, vizibil deosebita de orice altceva. Pana se va descoperi un altul mai interesant, din Sighetul Marmatiei sau cine stie de unde.
Cu previziuni nefericite pe opera idolului tineretii mele, nu pot sa nu pun intrebarea : Nu cumva o culpa mare ii revine pseudo-fotografiei, promovata in acea vreme, asa-zisa “artistica” ? Care avea «stacheta inaltata» cat genunchiul broastei, sa ii fie accesibila si activistului PCR. Desi dovedita nociva, la noi aceasta fotografie parazita numara si acum multi discipoli. Un fel de Foto-"Votanti PSD"…

Prietenul Dusa Ozolin, din Iasi, scria de curand: “Am cunoscut fotografi enormi, despre care ast─âzi nu se mai ╚Ötie nimic. Ii amintesc : N.D.Gelep si V.Boldar din Craiova; Gh.L─âz─âroiu din Sibiu; D.Friedmann din Ploie╚Öti; Martin Cop─âceanu - Timi╚Öoara; Marx Joszef - Tg.Mure╚Ö; E.Iarovici, Gh.Rizeanu, Napoleon Frandin, S.Com─ânescu din Bucure╚Öti, Iuliu Albini - Cluj-Napoca... ╚Öi altii.”
Daca Marx Joszef si Victor Boldar au fost exceptionali fotografi, adevarati artisti in pofida conditiilor precare in care au lucrat, despre ceilalti putem spune ca au avut mai mari merite in miscarea fotografica, decat cu opera proprie, la unii inexistenta.
 


Publicat în 17 decembrie 2018. 601 vizualizari. 2 comentarii
2 comentarii la "Apreciere si depreciere"

MARIELA GONZALEZ
2019 iunie 23, la ora 04:26:20
mesajBINE ATI VENIT LA "MARIELA LOAN" Obiectivul nostru este de a oferi servicii financiare profesionale excelente tuturor.

E╚Öti om de afaceri sau femeie? V─â confrunta╚Ťi cu dificult─â╚Ťi financiare? Ave╚Ťi nevoie de un ├«mprumut pentru a ├«ncepe o afacere de mici dimensiuni ╚Öi afaceri medii? Ave╚Ťi un scor de credit sc─âzut ╚Öi v─â este greu s─â ob╚Ťine╚Ťi ├«mprumuturi de capital de la b─âncile locale ╚Öi alte institu╚Ťii financiare? Ave╚Ťi nevoie de bani pentru a investi ├«n anumite domenii de specializare? Ave╚Ťi un proiect neterminat la ├«ndem├ón─â din cauza finan╚Ť─ârii insuficiente? Aceasta este o oportunitate de a ob╚Ťine un ├«mprumut ast─âzi pentru a v─â rezolva toate problemele financiare.

Creditul nostru este 100% garantat pentru securitatea maxim─â este prioritatea noastr─â, obiectivul nostru principal este s─â v─â ajut─âm s─â ob╚Ťine╚Ťi un serviciu financiar autentic pe care to╚Ťi merita╚Ťi, programul nostru este cel mai rapid mod de a ob╚Ťine ├«mprumutul de care ave╚Ťi nevoie. rata dob├ónzii sc─âzut─â pentru a reduce presiunea asupra cheltuielilor lunare. Ob╚Ťine╚Ťi flexibilitatea de a utiliza ├«n orice scop - de la vacan╚Ť─â, educa╚Ťie, p├ón─â la achizi╚Ťii unice.

Oferim o varietate de servicii financiare care includ: ├Ämprumuturi personale, ├Ämprumuturi de consolidare a datoriilor, ├Ämprumuturi de afaceri, ├Ämprumuturi de ├«mprumut, ├Ämprumuturi garantate de ├«mprumut, ├Ämprumuturi ipotecare, ├Ämprumuturi de ├«mprumut, ├Ämprumuturi student, ├Ämprumuturi comerciale, Credite automate de credit, ├Ämprumuturi de achizi╚Ťie, ├«mprumuturi pentru construc╚Ťii, la rate de dob├ónd─â sc─âzute de 3% acord─âm ├«mprumuturi persoanelor fizice, companiilor ╚Öi agen╚Ťiilor. Ob╚Ťine╚Ťi cele mai bune rezultate pentru familia dvs., casa dvs. de vis ╚Öi schema noastr─â general─â de ├«mprumut.


V─â rug─âm s─â ne contacta╚Ťi pentru mai multe informa╚Ťii:
(marielagonzalezloan@gmail.com)

V─â rug─âm s─â scrie╚Ťi ├«napoi cu informa╚Ťii despre ├«mprumut;

INFORMAȚII DE ÎMPRUMUT

DATE APLICABILE

1) Numele complet:
2) Țara:
3) Adresa:
4) Stare:
5) Sex:
6) Statutul c─âs─âtoriei:
7) Locul de munc─â:
8) Num─âr de telefon:
9) Pozi╚Ťia curent─â la locul de munc─â:
10) Venit lunar:
11) Num─ârul de credite necesare:
12) Durata împrumutului:
13) Obiectivele împrumutului:
14) Religie:
15) V-a╚Ťi ├«nregistrat ├«nainte de:
16) Data nașterii:

Dac─â sunte╚Ťi interesat ├«n ob╚Ťinerea unui ├«mprumut, v─â rug─âm s─â ne contacta╚Ťi cu cererea dvs. de ├«mprumut.
V─â rug─âm s─â ne contacta╚Ťi pentru mai multe informa╚Ťii:
marielagonzalezloan@gmail.com

Salutari,
Doamna MARIELA GONZALEZ
marielagonzalezloan@gmail.com

Așteptăm cu nerăbdare să vă sunăm cât mai curând posibil.
IVANA PEDRO
2019 iunie 23, la ora 04:27:02
Salut,
C─âuta╚Ťi un ├«mprumut autentic? ave╚Ťi datorii ╚Öi ave╚Ťi nevoie de bani pentru a v─â pl─âti facturile, ave╚Ťi nevoie de un ├«mprumut de urgen╚Ť─â pentru a ├«ncepe o afacere nou─â sau pentru a v─â ├«mbun─ât─â╚Ťi afacerea? ave╚Ťi nevoie de un ├«mprumut pentru a cump─âra o ma╚Öin─â sau o cas─â? ave╚Ťi un proiect neterminat la ├«ndem├ón─â din cauza finan╚Ť─ârii necorespunz─âtoare? Ave╚Ťi un scor redus de credit ╚Öi sunte╚Ťi greu s─â ob╚Ťine╚Ťi servicii de capital de la b─âncile locale ╚Öi alte institu╚Ťii financiare? Ave╚Ťi nevoie de ├«mprumut de investi╚Ťii pentru a investi ├«n anumite zone ale specializare, sunte╚Ťi la locul potrivit pentru solu╚Ťiile de ├«mprumut de aici! Oferim tot felul de ├«mprumuturi de orice valoare companiilor ╚Öi persoanelor fizice la o rat─â a dob├ónzii sc─âzut─â ╚Öi accesibil─â de 3%. Capitalul nostru ╚Öi procesul de creditare este sigur, autentic ╚Öi 100% garantat ╚Öi garantat. Interesat, contacta╚Ťi-m─â acum prin e-mail; (ivanapedro85@gmail.com)

Adauga comentariu
*
*
*
campurile marcate cu (*) sunt obligatorii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   ╗ iulie 2019  (1)
   ╗ iunie 2019  (0)
   ╗ mai 2019  (4)
   ╗ aprilie 2019  (3)
   ╗ martie 2019  (0)
   ╗ februarie 2019  (0)
   » toata arhiva

rss