2 expozitii fotografice care nu ar trebui ratate.
« Robert Capa », nascut 1913 la Budapesta ca Erno Endre Friedmann, decedat in 1954 in Indochina, Vietnam, a fost un fotograf de legenda. Impreuna cu prietena sa Gerda Taro si-a inventat personajul Capa, rechin in limba maghiara. Alaturi de HCB si alti prieteni, a fondat agentia Magnum in 1947, denumita dupa sticla de sampanie de 2 litri.
A facut fotografii incredibile in 5 razboaie. Reteta lui de succes : era interesat de ceeace il impresiona, cu sanse mari sa ii impresioneze si pe altii, fotografia oameni si emotiile lor. Facea fotografii de actiune mai de aproape decat se faceau pana la el. Pare simplu, nu ?
Sa va vad fotografiind din apa debarcarea aliatilor la Omaha Beach /Normandia, unde au fost ucisi 92% dintre acei care au debarcat in primul val. Capa avea si cateva expresii favorite :
« Razboiul este ca o actrita care imbatraneste, devine zi de zi mai periculoasa si mai putin fotogenica »
« Daca pozele nu ti-au iesit bine, inseamna ca nu ai fost destul de aproape » 80 de lucrari de la muzeul de Fotografie din Keksemet sunt expuse la Centrul Cultural al Republicii Ungare, Bucureşti, care are program luni-vineri orele 10-17
http://www.magyarintezet.hu/index2.jsp?HomeID=4&lang=ROM&std_func=PRG&id=37797&high_art=true&page=1
Jan Saudek, ceh nascut 1935 la Praga, este cel mai cunoscut fotograf ceh in lume, mai renumit decat J.Koudelka. Cu o copilarie zbuciumata, scapat din lagar de exterminare, dupa studii artistice si o experienta de muncitor in conditii grele, a abordat fotografia dintr-un alt unghi. Imaginile sale au un amestec de vis, realitate si erotism. Din 1972, mare parte din fotografiile care i-au adus notorietatea sunt facute intr-un subsol cu tencuiala degradata, folosind un vechi Flexaret 6x6. Mai multe dintre lucrarile expuse la noi apar aici :
http://www.gallery.cz/gallery/en/Vystava/2001_02/Ramec_V.html
Printurile originale, de cca 1m, ale d-lui Saudek, colorate de mana, au un puternic impact, in pofida luminii lugubre din foyerul si de pe scara Teatrului de Opereta Ion Dacian.
http://www.modernism.ro/2010/12/08/expozitia-de-fotografie-jan-saudek/
Se pare ca unii vizitatori puritani protesteaza impotriva « Pornografiei » de pe pereti. Desi rezonez mai bine la fotografiile cu emotie ale lui Capa, Saudek nu ma lasa deloc indiferent. Dar sunt mai degraba atins de « 120km pe ora » decat de unele combinatii explicit sexuale.
Aceste expuneri deschid orizonturi in prapastia lipsei de contacte din experienta noastra.
2010 decembrie 10, la ora 09:22:40
Se vorbeste atāt de mult despre Robert Capa şi aşa de puţin despre Cornell Capa. Mie mia plăcut īntotdeauna mai mult fotografiile fratelui mai mic:
http://www.nytimes.com/2008/05/24/arts/design/24capa.html?_r=1&ref=cornell_capa