Alaturi de Emilian Savescu, am expus la IFB in aprilie '93 fotografii facute de romani in Franta. In februarie 1993 la Institutul Francez Bucuresti era director Norbert Dodile. Initiase o suita de expozitii cu fotografii facute de francezi in Romania. Eram dintre putinii care vorbeau fluent in franceza despre fotografie, Dodile ma invita de regula.
Dan Dinescu dorea sa expuna o serie de fotografii din Franta. Am mers la IFB doar ca translator.
Lui Dodile i-a placut ideea. Dar nu avea incredere sa expuna romanii, intre profesionisti francezi. Poate daca ati aduna imagini de la 20 de fotografi romani, ne-a sugerat el. Va iesi un ghiveci, i-am replicat. Am propus pe loc 4 nume : Dinescu, Lazar, Pandele, Savescu. A acceptat. Dar nu era convins. Ne-a cerut sa depunem un dosar cu mariri fotografice 12x18cm, ca sa fie aprobate. Cei 2 francezi care ne incadrau au fost pusi sa ne urmareasca atent. Primul, mai bun, a evitat sa se implice. Bravermann, care urma, avea promis un contract pe 3 ani la Institut.
Nu si-a dat seama de pericol, luandu-si rolul in serios. I-a scos imediat pe Dinu si pe Dan. Pozele lor nu erau suficient de bune si de legate, zicea el. Au ramas Savescu si Pandele. Vroia sa ne faca si selectia, sa decida el ce sa punem si ce nu. Si cum sa le punem. Dar l-am refuzat. Pempi a ales fotografii facute in Corsica, cand lucra la Sipa Press. Eu am ales imagini din Paris. Am primit cate un pachet de hartie 40x50de buna calitate, pe care ne-am marit singuri cliseele. Francezul era sigur de succes, comandase mariri la un renumit atelier parizian profesionist. I s-a sters zambetul de superioritate de pe fata cand a vazut maririle noastre. D-na Ruxandra Balaci s-a implicat direct la asezarea pozelor lui Pempi.
Vazand fotografiile expuse de un arhitect si de un inginer roman, Dodile a ramas socat.
Expozitia celor 2 romani era peste nivelul celei mai bune, expuse acolo de profesionisti francezi, e drept, de mana a 3-a. Maririle 120cm facute la Prophot Paris, nu i-au ajutat lui Bravermann. Nu a mai primit contractul promis. S-a lasat si de fotografie, facea fise de pontaj la Citroen.
Ulterior, multi alti fotografi romani au expus la IFB. Am avut si o alta expozitie acolo: Revolutia romana, vazuta cu alti ochi dupa 16 ani, in 2005 :
http://www.foto-magazin.ro/despre-fotografie_open.php?art=despre-fotografie_revolutia.php