en en | ro ro

Cum am promis, la concursul AAFR, Fotograful Anului.
Dar rolul meu a fost Atenuat de altii. Concursul cu pricina avea 2 faze. La faza 2-a pozele apareau in ordinea notelor acumulate. Am fost socat sa vad si acolo poze stereotipe, chiar slabe. Am dat 7 note de 1 si 2 la pozele alese pe primele locuri. Minim 2 membri ai juriului au punctat maxim acele poze.

La inceput de decembrie eram la Varsovia. Witold Krassowski a scos o carte de succes. Spunea ca prima treapta de selectie este eliminarea oricarei poze stereotipe. Chiar asa. Noi avem membri in juriu care nu au atins inca acest nivel.
Selectii mai nefericite erau la Portret, Nunta si Fotojurnalism. La faza 1-a am remarcat cateva fotografii. Au disparut la faza 2-a. Pacat !
Si Radu Sigheti a avut acelasi sentiment.

Sistemul de jurizare online elimina interactivitatea si relatiile intre membrii juriului.
Nu poti trage de maneca pe nimeni. Se pot face greseli mari. Nu exista sistem de control. La faza 1 erau prea multe poze proaste. La natura si portret erau 11 pagini. Ca sa salvezi notele date, trebuia sa faci logout dupa fiecare categorie. Mi s-a intamplat sa scap o pagina, sau randuri nenotate.

Nu exista confirmare ca ai facut-o bine si complet. Sa stii ca ai terminat. I-am propus lui MM ca la anul sa se schimbe culoarea titlului categoriei. In loc sa ramana albastra, sa se faca visinie, sau verde. Sa stii ca e gata, chiar daca poti reveni. E posibil ca poze foarte bune sa nu fi fost deloc notate de membrii juriului mai grabiti sau neatenti.

Mai demult am citit o cale de a elimina greseli ale juriului, utilizata in Anglia. Fotografiile, puse in serii de sute, erau notate normal. Fiecare membru din juriul mariosr selectiona si o poza pe serie, cea mai buna pe gustul lui. O fotografie cu 2 asemenea selectii nu mai putea fi eliminata prin cumul de note. Ajungea oricum la discutia de premii, sa fie sustinuta ori combatuta. Asa se eliminau unele greseli.

Au trecut in fata pozele cele mai accesibile, nu cele mai bune.
La Nunta i-a topit locatia ultra-romantica a d-lui Pulbere. Pe gustul meu face poze cam greu de suportat. Iar cea mai buna a lui Virlan nu a prins faza 2-a.
La fine-art au cazut in freza dupa pozele minimaliste ale lui Axon. Au aflat ca s-au purtat. Contemplatia d-lui, loc 8, era mai buna decat chestia cu trepte si citit ajunsa pe locul 2.

Bogdan Maran a castigat la sport, pe drept. Si el avea fotografii mai bune.
S.Onisor are 1, 2, 3 la reportaj. Nr.2, mai inaccesibila, este net mai buna decat prima. Dupa atribuirea premiilor pe categorii, au aparut portofoliile primilor clasati.
D-l Onisor avea 5 poze neclasate care ar fi putut candida la premii.
Si chiar folosea lumina mai indraznet.

Si d-l H.Ignat avea 4 premii, din fotografii facute cu multa daruire.
Iar cea mai deosebita dintre ele nici nu a prins faza 2 :

http://www.natgeo.ro/natura/habitat-conservare/delta-dunarii
Aici se vede o poza aiurea. Apasati pe ea ! Nu poti aprecia asa ceva la 700 pixeli.
Dar la 4000 pixeli vezi si imperfectiunile AF Sony-Minolta.

Publicat în 06 februarie 2010. 5161 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » septembrie 2023  (0)
   » august 2023  (0)
   » iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss