en en | ro ro

Patriarhul Teoctist facuse lucruri bune si mai putin bune. Dorind sa i se ierte din pacate, solicita construirea Catedralei Mantuirii Neamului in parcul Carol. Arhitect sef-adjunct PMB 1998-2001 am cunoscut in detaliu chestiunea. Am avut discutii legate de Catedrala cu super-Vip-uri. Cu Prea-Fericitul am avut conversatii particulare personale repetate.
Articolul meu, "Catedrala o Experienta Interesanta", revista Arhitext Design nr 08 /2002, a decis amplasamentul. Pe un forum cunoscut, apar comentarii care-mi apartin

http://www.cafeneaua.com/nodes/show/1451/catedrala-sau-mausoleul/1

De ce Acolo? Nu se stie - de andrei p la: 20/04/2004 08:05:14 si
un amplasament nefericit - de andrei p la: 30/04/2004 02:42:34
Practic, ultimul post a stopat conversatia supra-incinsa.

Nu intru in detalii, repet principiile fizice care trebuiau respectate :

O constructie cat mai usoara. Si asa va fi foarte grea ! Flambajul dat de inaltimea la cub ! Doar o Macrostructura poate prelua eforturi majore si cele generate de seisme. Ca sa nu fie demolata de urmasi, este de evitat ca super-cladirea sa sugereze o pestera :
frig /are pierderi mari de caldura, proportionale cu volumul /h la cub, incalzire pardoseala;
intuneric /iluminare artificiala proportionala cu patratul inaltimii mari;
acustic /boltile fac reverberatii ; insonorizare generala cu amplificari locale.

In 2001 eram director tehnic la ANL. Ministrul Mitrea numise secretar de stat pe dl Sergiu Sechelariu. Au venit 4 proiecte din Bacau. Trebuiau Musai aprobate proiectele ! Urma sa le execute firma ministrului, mi s-a atras atentia. Am respins 3 din 4. Erau gresite cotele dormitoarelor si suprafetele. Proprietarul face contract la ANL, mentionand suprafetele.
Scarile de duplexuri erau gresit proiectate, cu inaltimi prea mici sub grinzi. Am discutat cu arh.Contantin V.Amaiei, patron SC Vanel Exim SRL, sa faca modificarile necesare. Avea dificultati sa inteleaga; i-am facut schite exacte cu modificarile !


Noul Patriarh Daniel pare a fi un excelent manager. Are cunostinte largi in multe domenii. Dar nu in toate. Privind Catedrala, a hotarat sa ia singur deciziile de arhitectura. In loc sa fie aleasa o constructie pe macrostructura, cu iluminare naturala dozata, a optat pentru o greseala : a dispus marirea 3 ori a bisericii Sf.Spiridon. Desi biserica are proportii suficient de nefericite si seamana izbitor a pestera.

A initiat un asa-zis concurs pentru proiect de executie, dand tema desenul gata facut. Ei bine, aflu ca SC Vanel Exim SRL a castigat Concursul International pentru Catedrala !

http://www.agerpres.ro/media/index.php/cultura/item/17306-A-fost-anuntat-proiectul-castigator-pentru-constructia-Catedralei-Mantuirii-Neamului.html

Am vorbit cu eminentul ing.Iordachescu. A fost in juriu. Deciziile le-a luat doar Patriarhul, mereu aprobat de fostul ministru Noica. Criteriu de baza au fost costurile.
Legea de baza a informaticii spune Garbage in, garbage out.
Sau mai elegant, Date gresite alegi, decizii gresite obtii.

"Multumiri" si d-lui conferentiar arh.Ioan Augustin.

schema%203D%20AP.jpg

Care mi-a scos structura majora 3D in cartea cu proiecte la concursuri anterioare cu Catedrala, editie de care s-a ingrijit Personal, in calitate de Castigator - pentru UAUIM.


Publicat în 05 iulie 2010. 48366 vizualizari. 0 comentarii