en en | ro ro

Cat timp afara ploua de 6 zile, sa vorbim de lucruri mai insorite.
Am fost intr-o excursie la sud de granitza, o zona mai interesanta decat ma asteptam. Pana in 1940, Cadrilater si Durostor erau judete romanesti.
La Balcic, pe locul fostei cetati Dyonissopolis, si-a fixat resedinta de vara regina Maria. Fiica a guvernatorului Maltei, a regasit aici atmosfera mediteraneana a copilariei. Palatul de la Balcic este de fapt o casa relativ modesta, eleganta, cladita din piatra de calcar si lemn, acoperita cu olane. In coltul sud-est are un turn de minaret, in rezonanta cu casele si religia musulmana din zona.

palat-Balcic.jpg

Mai spectaculoase si vizibile sunt gradinile terasate pe zeci de hectare.
Oamenii cu bani si-au facut si ei resedinte la Balcic, sa fie cat mai aproape de curtea regala. Dupa mecena, au sosit si pictorii, atrasi de lumina si de specificul balcanic mediteranean.
Emanoil Bucuta, personalitate interbelica, evoca orasul anilor 1930.
"In anii 1930, aici era un spatiu de basm, o localitate vedeta a litoralului sud-est european. Tremurau frunzele plopilor; cadeau din inaltimi ape dulci in Balcicul zidit de pictori si visatori. In anii 20, la Balcic era altfel. Regina Maria nu fusese inca condusa de pictorul Szatmary, in drum spre Cavarna, de la moscheia mica din port, prin mahalaua tatarasca si tot orasul vechi, la morile Paraului Alb. Scurtul popas de-atunci a lasat urme pana astazi.
Pe urma pasilor care au mers pe-acolo, pasi albi regali cu amintiri scotiene, au iesit gradini spanzurate, zagazuri impotriva marii, fasii de apa curgatoare pe alei, palatul cu ferestrele care privesc departe."

Balcicul este acum un orasel cochet, asezat in amfiteatru pe pante din calcar, in afara fluxului mare de turisti. In curti apar des plantele mediteraneene, ricin, glicin si smochini. Printre case trec stradutze pietonale care coboara serpuit, cu sute de trepte din piatra.

straduta-trepte.jpg

Pe dealuri, versantzii au vegetatie luxurianta, cu liane si vita inflorescenta.
Constructiile noi sunt in mare degraba decente si de bun gust.
Spre deosebire de romani, bulgarii nu au anulat legile antebelice. Au folosit chiar regulamentele romanesti din 1934, cu mai mult succes decat inventand altele noi, catre specula imobiliara.

Publicat în 23 septembrie 2005. 4554 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2021  (0)
   noiembrie 2021  (0)
   octombrie 2021  (1)
   septembrie 2021  (0)
   august 2021  (1)
   iulie 2021  (0)
   » toata arhiva

rss