en en | ro ro

In 1634 Rembrandt van Rijn se casatorea cu Saskia van Uylenburgh, fiica primarului din Leeuwarden, capitala Friziei. Inconjurat de canale Leeuwarden este inca un oras adorabil. Festivalul fotografic Noorderlicht, Olanda avea tema : Fotografia in est, dincolo de cortina.
Invitat%20Noorder%20Licht.jpg

lumina%20psihedelika.jpg
Muzeul de arta Frizian este compus din 2 cladiri enorme, luminate interesant.
Antanas Sutkus era invitat de onoare. Am avut placerea sa il cunosc pe Sutkus la Riga in aug.1980. A fost ales din putinii fotografi din est, cu cota recunoscuta de multi ani in vest. 20 din lucrarile lui A.S. sunt expuse la vanzare, aici in galerie :
http://www.lenskygallery.com/currentexhib.php
E impotriva pozelor frumusele, cu succes la publicul needucat. Am vorbit ruseste cat mai stiu, lituaniana nu-mi e accesibila. Spunea despre fotografii fumate, care ar trebui sa plece (uezgiashcii), lasand locul acelor fotografii deosebite care vin (priezgiashcii). Scuze celor care stiu bine rusa. Erau invitati fotografi din est ajunsi in vest, unde castigau mai bine.
Am facut schimburi de carti. Fara exceptie erau atinsi /socati de mica selectie din pozele interzise. In invitatia la festival erau 5 intrebari : Cum vi se raportau lucrarile la situatia politica a epocii ? Situatia era asumata? Puteau imaginile sa fie aratate in public sau nu ?
Apareau dificultati sa faceti unele fotografii ? Dati exemple concrete. Care dintre poze si de ce ? Nici-unul dintre invitati nu a raspuns la intrebari. In cazul meu vorbeau fotografiile.
Dau un exemplu. Colegul de celula al pres.GDS, a primit 6 ani pentru o poza cu o coada la carne. RF zice de mine ca aveam poze pentru 3 condamnari pe viata.
In Codul Penal era capitolul: Denigrarea Realitatilor Socialiste. Articolele Codului porneau cu pedepse de 3 luni, numai DRS incepea cu 6 ani.
Nu a existat un alt nebun in est care sa abordeze un proiect direct impotriva sistemului. Si cu norocul sa il duca la bun sfarsit. Singurul dintre invitati care nu a fost non stop fotograf profesionist, am primit invitatii diverse. Nu stiu cum se vor concretiza, sa vad si conditiile.

Behind%20Walls%20Leeuwarden.jpg

covorul-tranzitiei.jpg

Senzatia festivalului era selectia Tranzitiei, din galeria subterana ce lega cele 2 pavilioane mari, cu toate pozele printate direct pe un covor tesut din lana, de cca 17m pe 2,4 latime.
Dupa inchiderea foto-festivalului, colectiile expozitiei Behind the Walls vor fi itinerate prin Europa.
Vor fi expuse in cadrul lunii fotografiei la Bratislava, 03/11-7/12 /2008.
Si o informatie utila pentru acei care-si permit sa vizeze sus :
Cartile de fotografie pot fi trimese in 2 exemplare, la adresa :

Henri Coudoux, directeur de la Bibliotheque
Maison Europeene de la Photographie,
2, rue de Fourcy, 75004, Paris, France
Dece 2 ?
Daca cartea e deosebita, un exemplar il ia Jean-Luc Monterosso, directorul MEP.


Publicat în 02 octombrie 2008. 10891 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2024  (0)
   iunie 2024  (0)
   mai 2024  (0)
   aprilie 2024  (0)
   martie 2024  (0)
   februarie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss