Art director la Harper's Bazaar un sfert de secol, influenta sa a fost mult mai mare. A promovat grafica simplificata, accesibila tuturor. Cat de actual este un AD, cu succese acum 40 de ani ? Poate Dan Perjovschi, cunoscutul artist grafic roman, n-ar fi avut sanse sa se afirme intr-o arta cu desen prea sofisticat. Dar spontaneitatea si umorul l-au impus de la Washington la Sydney. Marile inovatii ale designului modern, in carte sau moda sunt legate de Alexei Brodovitch. O enorma influenta a avut si cu revista Portfolio, destinata specialistilor in design.
Dintre tinerii fotografi cu care a colaborat, a promovat cativa, mai mult decat buni. Cei mai cunoscuti din cei lansati de el sunt : Irving Penn. Leslie Gill, Hiro si Richard Avedon.
Stia ca stilulul conteaza si acesta va impune destul de repede o cota reprezentativa. Si-a dat seama ca putini pot avea stil de la inceput. Vorbea despre expresivitate, forta de a captiva, de tenacitate si interes.
Spunea ca valoarea unui creator este data de cea mai slaba veriga din portofoliul lui. Daca el ar fi depasit acest nivel, nu o mai suporta si o elimina.
http://www.oaknyc.com/men/men-lifestyle/alexey-brodovitch
Cea mai slaba veriga ? Gasiti aici un filmulet cu replici de un comic absolut irezistibil :
http://it.youtube.com/watch?v=MqDwaurINy8&eurl=http://vintilescu.blog.cotidianul.ro/2008/06/04/ion-iliescu/
Daca dl.dr.Oprescu frecventa alt liceu, afla ca orice diametru cuprinde 2 raze. Doar in cartierul Primaverii nu s-a aflat asta. Poate ca ar trebui infratit cu Ferentari, unde Doktoru, cu raza lui, are un avans de 18%. Si mai las-o incolo de politica, ca e plina de mincinosi, inculti si agresivi.
Fotografia digitala a democratizat accesul la imagini. Nu mai esti la cheremul celor ce iti pot strica filmul. Interesant, marii fotografi insista sa faca imagini cu caracter. Incepatorii sunt ingroziti de pozele cu caracter. Vor materiale fara caracter. Mor de frica Zgomotului. Vor poze perfecte, ca din plastic lucios. E mult mai usor de lucrat digital. Deseori rezultatele pe digital sunt foarte dezamagitoare. Din cauza fotografului care asteapta totul de la aparatul minune.
Peste anumite dimensiuni, copiile dupa film arata de multe ori mult mai bine decat dupa digital. La aceasta adresa apar poze ce ar parea desuete, daca am citi doar dotarea tehnica :
http://www.flickr.com/photos/eavis/
De fapt sunt mai degraba impresionante, in stilul Friedlander, cu subiecte tasnind din intuneric. Aparatul mecanic te obliga sa gandesti si sa faci tu alegerile, mai mult sau mai putin fericite.