Parlamentul este garantul democratiei. Acesta este adevarul.
Dar numai atunci cand alesii sunt votati liber si urmaresc exact acele scopuri pentru care au primit mandat de la alegatori.
Noi avem o democratie numai pentru alesi, ca in fabula lui Grigore Alexandrescu.
Nu sunt impotriva institutiei parlamentului, ci a alesilor care actioneaza in interesul propriu, direct impotriva intereselor alegatorilor care i-au trimis acolo. Pana si ambasadorul american la Bucuresti impartaseste aceasta parere
http://www.hotnews.ro/articol_89988-Declaratii-dure-ale-ambasadorului-SUA-la-adresa-Parlamentului.htm
Constitutia belgiana are cateva paragrafe simple: Alegatorii sunt obligati sa mearga la vot. Nu pot absenta. Iar alesii sunt obligati sa voteze la vedere. Nu pot sustine una la TV si sa voteze invers. Asta plus vot uninominal duc la responsabilizarea parlamentarilor. Cei fara scrupule sunt eliminati. In Constitutia noastra, inspirata partial si de acolo, s-au scos parti importante. Dupa 17 ani, am ajuns sa fim guvernati de decizii inepte si interesate ale Curtii Constitutionale.
In 1999 aveam o adresa de site, cu raportul Consiliului Europei din 1997, referitor la 1996. Legislatia din Romania era apreciata intre mediocra si daunatoare dezvoltarii tarii. Legea Administratiei Publice era considerata daunatoare.
Aveau dreptate : un presedinte de Consiliu Judetean poate dirija preferential fonduri de milioane de Euro. Si cine imparte, parte isi face !
Asa au aparut numerosii Baroni Locali fara rusine, ca Oprisan si Morega.
Figurau 16 legi, dintre care 8 te obligau sa faci ceva anume, iar altele 8 iti interziceau acelasi lucru. Asa ca ajungeai la bunul plac al autoritatilor. Si numai daca cotizai se putea, altfel nu !
Din pacate adresa nu mai este valida.
In continuare, buna parte dintre alegatori confunda efectele cu cauzele. Si nu inteleg deloc mecanismele. Chiar alegatori informati au uneori optiuni gresite.
In 2000, prezenta la vot la prezidentiale, in Timisoara a fost sub 22%.
Siguri ca iese Nastase, nici nu s-au prezentat la vot din comoditate. Si nu numai acolo. Din aceasta cauza, era cat pe ce sa iasa. Noroc ca ne ajuta Dumnezeu.
Dar nu putem fi prea optimisti. El iti da, dar nu iti baga in traista.