Mi se pare normal. Cei mai importanti 3 vulcani ai Europei continentale sunt chiar in Italia : Etna, Vezuviu si Stromboli. Cum e turcul si pistolul. Etna si Vezuviu sunt foarte diferiti ca aparenta.
Vezuviul este vizibil dinspre mare, amplasat in spledidul golf Sorrento. Pare inalt la numai 1218 m inaltime. Etna are dimensiuni uriase, baza enorma avand raza 20km. Are 1250 km patrati, la poale. Desi se inalta la 3.340m, are panta lina, datorata nenumaratelor eruptii cu lava fluida.
http://vulcan.wr.usgs.gov/Volcanoes/Italy/framework.html
Parte din Sicilia este un pustiu stancos. Calatoresti minute in sir fara a zari urme de vegetatie. Dar provincia Catania, cu Etna reper, are o vegetatie luxurianta. Blestemul vulcanului este si binecuvantarea zonei. Peste 2000 de metri altitudine, activitatile pe Etna sunt interzise. In parcul national, doar vulcanologi au acces. Si uneori turistii, pe trasee anume.
Calatoresti o ora de la poale la baza vulcanologica, de unde un teleferic trece tangent fata de crater, oferind imagini impresionante mai ales seara si dimineata. Am intrat in ceata. Pe drumul selenar, printre blocuri de magma neagra, a inceput sa ploua violent. Dupa o ora si 70km, mai erau doar 7km, panica s-a instalat in autobuz. Ghida penibila a cedat imediat spre necazul amatorilor de munte. Sa te intorci de frica langa tinta, e frustrant atunci cand vii de la mii de km.
Primul vulcanolog din lume, Pliniu cel Tanar, a observat eruptia Vezuviului din anul 79, de la 21 km, pe mare. A comparat explozia cu un pin umbrela, des intalnit in Italia.
http://vulcan.fis.uniroma3.it/vesuvio/79_eruption.html
Pliniu cel Batran, tatal plecat la Stabiae, a cazut victima eruptiei. Vantul batea dinspre vulcan. De altfel in acea zi, Pompei, Herculanum si Stabiae au fost total nimicite de eruptia piroclastica. Dezvelit din secolul XIX, site-ul arheologic de la Pompei este impresionant. Parca timpul s-ar fi oprit in loc.
Incredibil, Pompei avea din 79 cam 30 mii de locuitori avand un confort similar celui actual de la noi.
Stromboli este vulcanul cel mai constant activ. In insulele Lipare, i se spune farul marii Tireniene.
http://www.volcanodiscovery.com/volcano-tours/photos/strombolian_eruption/strombolian_eruption_photos.html
Despre islandezi se zice ca sunt calmi. Desi au si ei numerosi vulcani.