Transpunerea globului pe harta se face prin proiectia cilindrica a sferei, sistem Mercator, cu zonele de langa pol artificial expandate. Pentru navigatori, drumul mai scurt nu este o linie dreapta pe harta. Loxodroma apare pe harta ca o curba domol sinusoidala.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rhumb_line
Folosirea excesiva de obiective nepotrivite este boala adolescentei fotografice. Redarea fotografica are efecte in comunicare. Folosite corect, obiective cu unghiuri largi au efect redutabil si impact mare. Dar exagerarile duc la fotografii insuportabile. Chiar obiective perfecte optic duc la deformari importante, datorita perspectivei fortate.
Transpunerea perspectivei sferice in plan prelungeste zonele apropiate de tangenta. Un exemplu e seria de coloane cilindrice ale unei cladiri ; coloanele marginale apar ingrosate vizibil in cazul obiectivelor rectilineare mai largi decat 18mm pe full frame /11 pe Apc.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wide-angle_lens
Associated Press oferea la inceput de an idei pentru anul in curs. Recomanda fotografilor in 1992 ca portretele informale sa fie facute cu focale intre 75 si 105mm. S-au razgandit. In 2004 recomandau folosirea de obiective mai largi ca 21mm pe senzori Apc, cam 32mm la format integral. De la democratizarea formatelor full-frame, constructorii sunt incantati sa ofere oportunitati noi. Moda a adus in ultima vreme in discutie obiectivele ultra-wide. Care produc efecte puternice de perspectiva fortata.
Iar pentru unii efectele sunt totul. Pentru unii tineri nici-un obiectiv ultra-angular nu este destul de larg. Poate doar acesta, care nu este rectilinear.
http://usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/ef_lens_lineup/ef_8_15mm_f_4l_fisheye_usm
Efectele sunt elemente manieriste la moda, care se vor demoda in curand. Pentru altii, mai importanta este redarea. Daca teleobiectivele compreseaza imaginea, superangu-larele exalteaza spatiul. Folosite in exces dau fotografii hilare cu capete deformate, etc.
Mari fotografi evitau sa foloseasca sistematic obiective prea largi. La ele efectul primeaza in fata redarii. In 1980, 24mm era limita admisibila wide si doar 35mm la clisee verticale. Ochiul omenesc vede perspectiva sferica. Zareste permanent o suprafata mare, vederea periferica din zona neclarului. Are un unghi mic de vedere clara, scaneaza in jur continuu, iar creierul corecteaza imaginile, redresand linii, etc.
Obiectivul util este acel care umple formatul din locul accesibil. Intimitatea familiei regale britanice a facut ca specialistii in domeniu sa foloseasca obiective de 800-1200mm.
Any picture is better than No picture. De la asta a si pornit entuziasmul pentru obiectivele ultra-wide. In zone mici si aglomerate pot fi foarte utile.
Dar sunt contraproductiv de folosit in situatii normale cu risipa evidenta.
In aceste cazuri, subiectul interesant ocupa o mica parte din imagine, uneori sub 1 /50 din cadru, iar redarea poate fi (foarte) defavorabila.
Daca nu ai cum sa ajungi foarte aproape, mai bine lasi obiectivul ultra-larg in geanta !