en en | ro ro

Mergeti si duceti marturie de ce ati vazut (si auzit), Le-a spus apostolilor Mantuitorul Iisus.

Fotografia poate fi de multe feluri. Ca sa fie trainica, trebuie sa fie interesanta si credibila. Observarea si interpretarea realitatii e mai credibila ca falsificarea ei. Actiunile au debut, moment culminant, desfasurare, poate chiar happy-end. Exploziile sincere de bucurie sunt foarte fotogenice. Prea multe poze sunt speculari banale ale situatiei existente. Unele poze documentare par denigratoare celor neinitiati. Dar ele constituie reperul progresului inregistrat ; prezentul se raporteaza la trecut. Daca faci sute de declansari cu subiecte trecatoare, nu trebuie neaparat sa le arati. Unele dintre ele vor deveni un bonus pretios la proiecte fotografice. Stiti fotografiile lui Charles Ebbets :

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Lunch-atop-a-skyscraper-c1932.jpg

Serii fotografice au o enorma putere de asociere. Te fac sa retraiesti momente uitate. Un mare scriitor mi-a atras atentia asupra acestei puteri, greu de concurat.

Credeam si eu ca fotografiile trebuie sa fie doar frumoase. Dar mai intai ele trebuie sa fie diferite si sa iti capteze ochiul. Daca nu au reflexia timpului, nu sunt ! Multi considera calitatea tehnica primul criteriu de apreciere. Se inseala. Este un merit aparent ce denota profesionalism. Toate pozele aratate ar trebui sa fie aproape perfecte. Dar nu e suficient. Daca nu sunt interesante, degeaba.

Iata dovada greselii, prin reducere la absurd. Daca peisajul ar fi genul superior, iar criteriul suprem e calitatea tehnica, atunci nu mai are nici-un rost sa mai faceti poze acum. Peste 5 ani, vor fi aparate cu sute Mpx, iar peste 25, poate cu mii. Padurile aproape vor dispare, pomii singuratici vor fi mai fotogenici.
Cand noi vom avea aparate cu sute, altii vor avea cu mii.
Sau ar folosi formate mari, pana la 20x25cm. Si tot asa ! Iar fotografii facute acum 10, sau cu 100 de ani in urma, nu ar mai avea nici-o valoare.

Pana si un fraier isi poate da seama ca e tot asa, dar invers.
Nu sunt deloc contra peisajelor. Sunt doar impotriva dogmelor si mai ales a suficientei. Uneori chiar imperfectiunea tehnica face mai usor de descifrat compozitia si mesajul. Fotografiile cu mood, pe ceata, ploaie, sau fum, pot avea o atractie deosebita.

Viata noastra a fost marcata de cele traite, cu bune si rele. Documente vechi erau inscrisuri, gravuri. Din 1840, fotografia e document credibil. Fotografiile care marcheaza istoria sunt facute de cei cu judecata proprie. Biblioteca Congresului are 501 fotografii de Dorothea Lange, documente istorice ale natiunii, direct accesibile cercetatorilor, oferite free la rezolutie maxima. Ma intreb de ce ar fi mai interesati cercetatorii la Biblioteca Nationala, dupa 2050 ? Oare in 40 de ani va mai fi cineva interesat de vedete porno si cancanuri actuale.

A aparut manualul Istoria Comunismului din Romania.
Ce "Simpatic" e Stejarel Olaru, mereu zicea ca nu au bani.
Trebuiau achizitionate icre negre si pateu de gasca pentru vernisaj :

http://www.cotidianul.ro/foto/manualul_o_istorie_a_comunismului_din_romania-9653.html

Si 11 din pozele mele la 8x5cm, sa fie folosite in manual la pret redus, o singura data. Pana la urma am acceptat.
Nu e atat de rusine sa ilustrezi o carte de istorie.

Publicat în 30 septembrie 2008. 5898 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » decembrie 2024  (0)
   » noiembrie 2024  (0)
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss