en en | ro ro

E plin net-ul de specialisti in review-uri. Multi dintre ei sunt de-a dreptul afoni in fotografie. Si se pronunta in domenii care ii depasesc. Iata un exemplu.

Notiunea de bokeh se refera la parti din fondul neclar al unei poze. Ansamblul e mai important decat partea. Impactul mare, punerea in valoare a miscarii sunt mai importante decat detaliile. Si rezolvarea optica da efecte.
Deseori, zoom-uri dau redari mai agresive decat obiective fixe. Iar obiective cu lentile sferice ofera redari mai atenuate decat acele asferice, net superioare.

Redarea punctelor luminoase neclare caracterizeaza tipul de bokeh al obiectivului. Aprecierea redarii e subiectiva, nu este reala. Si se schimba la acelasi obiectiv, in situatii diferite. Ea devine cu atat mai vizibila cu cat :
1. Diafragma este mai deschisa.
2. Punerea la punct e facuta pe un plan mai apropiat.
3. Fundalul este mai contrast decat subiectul.
4. Cu cat fundalul este mai departe de planul de punere la punct.

Aproape orice obiectiv poate obtine poze cu bokeh reusit si poze cu redari care pot deranja. Dar cu prea putine obiective se pot obtine redari mai expresive.
O metoda de apreciere ar fi cate poze devin si mai interesante din cauza zonelor neclare. Insa pentru a o aplica, Gogu ar trebui sa fie capabil sa faca mai multe poze interesante pe an.

Publicat în 30 iunie 2008. 4849 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   septembrie 2023  (0)
   august 2023  (0)
   iulie 2023  (0)
   iunie 2023  (0)
   mai 2023  (0)
   aprilie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss