en en | ro ro

Palatul Reginei Maria din Balcic, Cuibul Linistit cum era alintat, avea o gradina de invidiat. Gradina botanica din Balcic este cea mai mare si mai variata din Balcani. Ar fi a 2-a gradina tropicala din Europa, dupa Monte-Carlo.

"Nu este un simplu parc, ci o binecuvantare regeasca. O binefacere pe care vizitatorii o resimt cu satisfactie si admiratie. E o magie pusa la punct de arhitectii italieni. Cu gradinarul elvetian Jules Jeany si aportul mesterilor locali, acestia s-au straduit 16 ani sa puna in practica visele reginei Maria, sarcina nu tocmai usoara."
Pentru regina, locul acesta a insemnat Un coup de foudre. Transformarile aduse peisajului natural sunt tot atatea prilejuri de incantare pentru oricine. Printre constructii bine pastrate, alei cu dale de piatra te conduc spre edificiile risipite pe cele 35 de hectare ale parcului.

cascada spanzurata.jpg

Cascada miraculoasa are o Punte a Suspinelor, construita dupa modelul venetian.
Coasta denivelata era strabatuta de 2 paraiase, captate spectaculos. Pe terenul donat de bancherul Cristoveloni erau cateva mori de apa. Una dintre vile se mai cheama Moara.
Moara veche transformata, Vila printului Nicolae, Capela Sfintei Fecioare, tronul asezat in locul de belvedere, coloane romane alternate cu parteruri de flori variate, trandafiri, colectia de cactusi, smochini crescuti ca la intamplare, vorbesc despre gusturile rafinate ale Reginei Maria, cat si de armonia ambientala, capabila sa sustina reveriile reginei.

agave.jpg

Turistii viziteaza gradina, acordand mai multa atentie cactusilor decat altor zone interesante.
Gradinarul reginei avea o casa in Balcicul vechi, Vila din Argint.
Nu am avut norocul sa ii gasesc nepotul, dl.Serban, acasa. 2 muzeografi au intrat cu nepotul in vorba. Spunea ca are 5.000 clisee pe sticla puse in cufere, cu gradina si cu familia regala. Ar putea fi imagini foarte interesante acolo. Altii le vor descoperi poate.

Fetiscane din Bulgaria, Germania, Romania, Rusia priveau parcul cu interes.

inapoi.jpg
Intrau si ieseau din zonele interzise. Mai ales cand era plin de flori.
pe-pod.jpg


Si se lasau pozate in toate locurile care li se pareau graitoare.

Publicat în 30 septembrie 2005. 5414 vizualizari. 1 comentariu
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2021  (0)
   noiembrie 2021  (0)
   octombrie 2021  (1)
   septembrie 2021  (0)
   august 2021  (1)
   iulie 2021  (0)
   » toata arhiva

rss