DoF este invers proportionala cu patratul scarii de reproducere. Aceasta conteaza in fapt. Mai depinde de diametrul orificiului prin care intra lumina, si de dimensiunea formatului sensibil. Si e tot invers proportionala. Acei care nu sunt obisnuiti sa gandeasca asa, mai au de reflectat.
Prospectele foto folosesc termeni simpli. Profunzimea de camp depinde de distanta focala ? Evident adevarat, atat cat timp si fotograful si subiectul stau pe loc. Subiectul e atunci reprodus la o scara mai mica de focalele scurte si la scara mai mare de cele lungi.
Daca distanta intre fotograf si subiect se schimba, subiectul ar putea fi reprodus la aceeasi scara cu obiective diferite. Atunci DoF nu mai depinde de distanta focala !
Profunzimea de camp depinde de format ? Da, din acelasi loc cu acelasi obiectiv, se obtin scari de reproducere diferite, pe formate diferite. Profunzimea de camp depinde de diafragma ? Da, depinde de diametrul gaurii fizice prin care intra lumina, reglat prin inelul diafragmei.
Putini stiu ca extensia fata-spate, pe care se masoara profunzimea de camp este matematic constanta la aceeasi scara de reproducere, indiferent de distanta focala a obiectivului. Cele 2 imagini vor avea aceeasi scara de reproducere si distante egale in cm, perfect clare, in fata si in spate, la acelasi diametru de intrare a luminii. Alte date nu mai intervin !
28mm la 2,8m, 50mm la 5m, sau 300 la 30m vor avea extensii egale.
Pentru 28mm suma constanta a celor 2 extensii este doar un procent mai mare din distanta.
Asa sustine si E.Puts, matematician, recunoscut specialist mondial in obiective de varf. Textul exact apare scris la adresa :
http://www.imx.nl/photo/lenstest/summicron-r_12180_apo_and_e.html
In capitolul cu unsharpness gradient.
Cum astazi este si 1 aprilie, cine are indoieli nu are decat sa faca probe, sa isi dovedeasca lui ca nu este asa. Patria ii va fi recunoscatoare, Profund, cu extensii constante in fata si in spate. A propos, vedeti ca cifrele scrise pe unele obiective sunt cam aproximative.
"Exemplul dvs. Este Unul Foarte Particular", imi scrie dl.GiGelu. Pentru cei care stau prost cu imaginatia, se da o problema cu o situatie comuna :
Gogu i-a facut fetei 2 poze cu acelasi aparat, una cu 50mm la 1m, alta cu 300mm la 9m, la aceeasi diametru al irisului, poza cu 50mm la o scara mai mare decat cea cu 300mm. Asa e situatia !
In care dintre poze capul fetei are profunzime mai mare de camp ?
Si de ce ?
Pentru generalizare, alegeti oricare 2 distante focale dorite, in cm.
Pe cea scurta o inmultiti cu 20, sau mai putin.
Iar pe cea lunga cu 30 sau mai mult : 28mm la 55cm, fata de 50mm la 1,6m.
Si asa mai departe. Nu de distanta focala depinde DoF !