en en | ro ro

Crizele energetice au modificat gandirea europeana. Au fost abandonate proiecte energofage. Casele termoizolate reduc cheltuielile de intretinere. Criza a transformat investitii comuniste precare, fara studii, in gaurile negre ale economiei, cu pierderi catastrofale.

Cu blocuri fara izolatie, brevet prostesc ceausist, si pensionari saraci, cu pensia o zecime din cea europeana, Romania plateste cel mai scump gaz din Europa. Daca in Copenhaga este obligatorie termoizolatia de 20cm polistiren, Romania punea 10cm BCA, sub 2 cm polistiren. Studii arata ca un apartament mediu in Bucuresti pierde de 12 ori mai multa caldura decat unul omolog danez. Iar energia termica este si mai scumpa la noi.
Nu este de mirare ca bietii oameni platesc pensia intreaga, pe intretinerea lunara iarna.

In 1999, Swisspor a propus sa reabiliteze termic, pe banii lor, blocuri din Bucuresti. Urmand ca locatarii sa plateasca imbunatatirile in rate, pe masura economiilor facute. Dar reabilitarea termica a cladirilor era cosmarul Radet si Distrigaz. Le scad beneficiile la jumatate.
Tov. Ramba, mare conducator Radet, a impus sa nu se aplice acest program. Pereclita planuri importante ale Radet, mai ales privind cresterea salariilor directorilor. Regiile autonome au fost ani buni gauri negre ale economiei de pseudo-piata. Au generat si generatia noua de Baieti Dashteptzi, care cumpara ieftin si vand mult mai scump statului.

De la o vreme, casele din centru sunt renovate. Blocuri sau vilisoare isi refac fatadele. Daca tot le refac, le si termoizoleaza. Iar valorea facturilor de incalzire coboara, de regula sub jumatate. In vecini am avut cateva santiere, 3 normale si un VIP. Vecinul spre nord e primar in sectorul 5. Domnul Marean Vanghelie ocupa un apartament pe Dacia. Blocul le-a fost termoizolat cu panouri din polistiren extrudat, mai scumpe si eficiente, sosite probabil ca sponsorizare.

O usoare boare de bunastare ii face pe bucurestenii sa renunte la vechituri. Unii pun ferestre mai etanse, cu tamplarie PVC, zisa termopan.
Si arunca ferestrele vechi, mai putin eficiente, desi mai armonioase.

ferestrele%20vechi.jpg

fotoliul%20vechi%20amurg.jpg

Sau renunta la fotoliile obosite, prea mari.
Ce poze sunt acestea : negative, ca arata gunoi, sau pozitive, sugerand bunastare, ca poneyul roz ? Numai specialistii kulturnici din comisia Senatului ne mai pot lumina !

Publicat în 09 august 2008. 5917 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » decembrie 2024  (0)
   » noiembrie 2024  (0)
   » octombrie 2024  (0)
   » septembrie 2024  (0)
   » august 2024  (0)
   » iulie 2024  (0)
   » toata arhiva

rss