en en | ro ro

Ideea de a expune Fotografii interzise o aveam de mai multa vreme. Obtinusem aprobarea de principiu de la MNAC. Obstacole mai erau multe, iar cel mai abrupt era acel financiar. Am sperat sa obtin sume partiale din surse diferite, in concursuri de proiecte culturale. Am postulat intai la AFCN. Desi cu parteneri de prestigiu, un proiect ambitios si 48% acoperire financiara deja obtinuta, am ocupat locul 63. Am aflat ulterior ca dansii au clienti permanenti. Am incercat la banci si la firme puternice. Fiecare cerea alte conditii si nu am reusit.

Putin descumpanit, am participat la concursul de proiecte de cultura, nou infiintat, al OAR. Ordinul Arhitectilor punea conditii selective, dar nu am avut dificultati sa le satisfac pe toate. Surpriza nu a fost selectia, ci obtinerea primului loc, cu suma integrala in fata proiectelor organizatorilor, o surpriza foarte placuta, trebuie sa recunosc.
Fiind primul beneficiar, am fost in rol de cobai de laborator, dar si pe post de om orchestra. Am aflat vestea buna pe 9 aprilie, iar banii au aparut la sfarsit de septembrie. Mai aveam sub 3 luni pana la final. In plus, fondurile soseau in transe, care trebuiau cheltuite integral si aprobate rapoartele inainte de a primi alti bani.
Desfasurarea programului a avut cateva fractiuni, in gen telenovela.
Cartea, de foarte buna calitate, a fost facuta in 3 saptamani. Prea putin fata de cele 5-6 luni necesare unei edituri. Mai apar mici imperfectiuni de paginare si grafica. Am avut si norocul unei bune relatii intre editura si tipografie.

coperta.jpg

Altfel cartea nu ar fi iesit la timp. Va putea fi comercializata doar dupa terminarea expozitiei.
Printurile au fost comandate la AME Design. Calitatea lor este ireprosabila. Totusi 20% dintre printurile alb-negru au tonalitate 5% magenta. Posibil un short-cut, atins intamplator.

Cea mai stressanta a fost montarea pe panouri din aluminiu. Purtam corespondente din 2006, dar n-am avut fonduri disponibile. Nu aveau in stoc in decembrie 2007 suficiente panouri. Cu vernisaj pe 20 decembrie, am facut comanda, convenind la 2 transe :
Una, pe panourile disponibile, am ridicat-o luni 10 decembrie. Celelalte 48, dintre care 15 de prima importanta, trebuiau sa fie gata vineri 14. Camionul a intarziat zile. Luni (17) la ora 21, am aflat ca materialele plecasera din Baia Mare, urmand sa ajunga dis-de dimineata. Marti nu au sosit. Soferul istet era plecat dupa porc si pom de Craciun. Nu am dormit in acea noapte.

Miercuri 19, la ora 9h45, pozele lipsa inca NU ajunsesera la MNAC. Au venit totusi la 10 si expozitia a fost montata in timp record.
Joi, la ora 16h30, urmaream inca asezarea etichetelor.
Totul e bine ce se termina cu bine ! As dori sa multumesc tuturor acelor care m-au ajutat, crezand in proiect - si autor. Dupa vernisaj am dormit 12 ore.

Ce nu este exact cum am dorit ? Toate imperfectiunile sunt legate de termenele prea scurte si de amploarea expunerii. In cele 6 Sali de la etajul 3, sunt 12 mariri de 1x1,4m si 180 mai mici, de 0,6x0,9m.
In muzeu, speram ca panourile sa se detaseze fizic de perete, la 2cm, dar si prin lumina. Ziua, pe soare, sunt. Dar seara se detaseaza prea putin, in lumina de neon. Recunosc ca fost foarte greu de unul singur.
Dar a iesit mult peste acceptabil, pana la sfarsit.
Privitorii au reactionat mai puternic, mediile nu inca.
Primele reactie apar la Amos News :
http://www.amosnews.ro/_Fotografii_interzise__inainte_de_sarbatori-233700
Si in Romania Libera :
http://www.romanialibera.ro/a114280/fotografii-interzise.html
Si in fond, ce atatea vorbe !
Mai bine veniti sa vedeti fotografiile de la et.3 din Teatrul National.


In aceste zile, va urez Sarbatori Fericite in familie, alaturi de cei dragi.
Un Craciun imbelsugat si un An Nou, sa speram mai bun, 2008 !

Iata si un micro-show, cu galeria etaj 3 a Teatrului National
http://www.tvr.ro/articol.php?id=26131
Si o poza, pe care nu am vazut-o niciodata, pana acum. Avandu-l invitat de Gerald Ford, Ceausescu vorbeste cu H.Kissinger in fostul tren regal, special amenajat, in august 1975.
http://digitaljournalist.org/issue0712/z_kennerly37.html

Publicat în 22 decembrie 2007. 4510 vizualizari. 0 comentarii
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   octombrie 2021  (0)
   septembrie 2021  (0)
   august 2021  (1)
   iulie 2021  (0)
   iunie 2021  (0)
   mai 2021  (1)
   » toata arhiva

rss